De 5 beste online betalingsmethodes

We kunnen het niet meer ontkennen – de toekomst ligt online. Een Whatsapp berichtje sturen naar je vrienden of eten bestellen? Het nieuws lezen onderweg naar het werk of een paar schoenen kopen op Amazon? Je kan er niet meer onderuit, het internet is onmisbaar in ons leven. Zelfs onze autoverzekering kunnen we tegenwoordig online afsluiten!

Online betalingen zijn een belangrijk deel van onze economie geworden, en het is voor vele sectoren dan ook van groot belang dat deze vlot en veilig kunnen verlopen. Niet alleen de banksector is erin geïnteresseerd dat online betalingen goed beveiligd worden. Ook voor de e-commerce is het belangrijk dat de klanten een wijd aanbod aan online betalingsmogelijkheden hebben om zo meer klanten aan te trekken. Daarnaast moeten betalingen veilig zijn om het vertrouwen van de klanten te winnen. Voor andere sectoren is het dan weer belangrijk dat de privacy van de klanten ongeschonden blijft, voor personen die graag aan online kansspelen meedoen bijvoorbeeld.

iDeal

Deze betalingswijze is wijd verspreid in Nederland. Het is gemakkelijk en veilig, en je hoeft er geen applicatie of programma voor te downloaden. Het is een soort van internetbankieren, en je kan er gebruik van maken als je klant bent bij de meeste banken in Nederland: ABN AMRO, ING, Rabobank, ASN Bank, Friesland Bank, RegioBank, Triodos Bank, Van Lanschot Bankiers en SNS Bank doen mee aan iDeal. De betaling gebeurt momentaan, wordt direct verwerkt op je bankrekening en het geld wordt afgeschreven. Zo hou je een duidelijk overzicht over je budget. iDeal heeft niet alleen voordelen voor de gebruikers, ook veel sectoren willen hun betalingen zo veilig mogelijk houden. Denk maar aan de grote e-commerce platformen, banken, de sector van online kansspelen, etc.

Paypal

Paypal bestaat al sinds 1998, en is een van de eerste online betaalmiddelen die voor particulieren beschikbaar is. Je Paypalrekening is gratis, en kan verbonden worden aan je kredietkaart. Je kan ook geld op deze rekening storten door middel van een bankoverschrijving, of via de Paypal rekening van een andere persoon. Tegenwoordig kan je op de grootste winkelplatformen betalen met Paypal. Kleding bestellen bij H&M of voor je vlucht betalen bij Ryanair? Dit kan allemaal met Paypal!

Een van de grootste voordelen is de 30 dagen kopersbescherming die Paypal biedt aan particulieren die hun online aankopen met Paypal betalen.

Bitcoin en andere cryptovaluta

Cryptovaluta zijn een redelijk recente “uitvinding” – pas in 2008 werd de Bitcoin gelanceerd. Sindsdien kende het wel een grote boom, onder andere door de vele voordelen die betalingen met deze valuta met zich meebrengen. Bitcoin is beschikbaar over heel de wereld, en heeft geen territoriale beperkingen, het is dus beschikbaar voor iedereen, waar ter wereld je ook bent. Het grootste voordeel is echter de anonimiteit. Daarom wordt dit betaalmiddel vaak gebruikt in gevallen wanneer men zijn identiteit niet wilt bekendmaken, bijvoorbeeld als je graag online kansspelen speelt. Er bestaan ondertussen zelfs speciale cryptocasino’s, die het nog gemakkelijker maken om met Bitcoin te betalen. Betalen met Bitcoin daarnaast ook extra veilig, omdat elke transactie in een systeem wordt opgeslagen, en door iedereen geraadpleegd kan worden. Dit gebeurt zonder dat de betrokken partijen er iets aan kunnen wijzigen, waardoor fraude bijna onmogelijk is.

Transferwise

Geld overmaken van een land naar een ander brengt vaak hoge kosten met zich mee. Net zoals geld afhalen in het buitenland, of betalen met de kaart op vakantie. Banken rekenen vaak een nogal scherpe commissie aan voor betalingen in een andere munteenheid, of in het algemeen – in het buitenland. Transferwise brengt hier echter verandering in. Je kan voor een heel lage kost geld overschrijven tussen verschillende landen over (bijna) de hele wereld, en sinds kort kan je ook een rekening bij hen aanmaken met een bijbehorende kredietkaart. Deze kaart geeft je een aantal gratis geldafhalingen in de hele wereld, met lage commissies voor betalingen in een verschillende munt. Zeker een aanrader voor de reisliefhebbers onder ons!

Online bank

Een laatste betaalmethode die zeker de moeite waard is, is een online bank. Aangezien deze bank enkel online bestaan en lagere kosten heeft dan een fysiek

e bank, kan deze bank zijn diensten goedkoper aanbieden. Je kan nog steeds terecht bij een online en telefonische klantendienst indien je problemen ondervindt, uiteraard. Enkele voorbeelden van online banken zijn N26 en Revolut.

Hopelijk heb je nu een beter idee over de mogelijkheden van online betalen , en kan je je betalingen nog efficiënter, goedkoper en veiliger uitvoeren!