Autoverzekering dekking

[button title=”Vergelijking starten” icon=”icon-retweet” icon_position=”right” link=”https://www.vergelijkexpert.nl/autoverzekering/vergelijken/” color=”#90ce33″ font_color=”#fff” large=”1″]

Hoeveel krijg je vergoed bij schade aan je auto

In ons land moet iedere auto verplicht een autoverzekering hebben. Dat is voor je eigen veiligheid, want zodra je de weg op rijdt met je auto loop je risico dat je een aanrijding krijgt. Er is nogal een verschil in de verzekering die je kan afsluiten voor je auto door de jaren heen. Koop je een gloednieuwe auto, dan zal je daar veel meer voor moeten betalen dan voor een tweedehands auto. Een ouder model tweedehands auto is doorgaans helemaal een kassakoopje wanneer het gaat om de kosten van de verzekering. De kosten van je autoverzekering houden echter ook verband met de hoogte van de autoverzekering dekking. We keken voor je naar zaken die een autoverzekering al dan niet vergoed. Deze informatie moet je extra ondersteunen bij het vergelijken van autoverzekeringen.

Een dekking bij WA verzekering

Heb jij voor je auto alleen een WA verzekering afgesloten; in dat geval ben je verzekerd voor alleen de schade die jij bij anderen aanbrengt. Op het moment dat er sprake is van een ongeval door jouw schuld komt de schade die aan jouw auto is aangebracht dus voor je eigen rekening. Dit is iets wat behoorlijk kan oplopen.

Een autoverzekering dekking bij WA+

De iets duurdere autoverzekering is de WA+ verzekering. Sommige verzekeraars noemen dit ook wel de beperkt Casco verzekering. Hier ben je verzekerd tegen meerdere zaken:

• Schade aan anderen. De schade die jij aan een ander aanbrengt wordt verzekerd, net als bij WA.

• Diefstal en inbraak. Heeft jouw auto schade door een diefstal of doordat er is ingebroken, dan wordt die schade vergoed. Houd rekening met een eventueel eigen risico.

• Ruitschade. Het bekende sterretje in de voorruit, of een compleet gescheurde ruit. Dit is schade die vanaf WA+ wordt vergoed. Ook hier kan sprake zijn van een eigen risico voor jou als bestuurder, vaak hangt dit af van de garage waar de ruitschade wordt hersteld. Autoverzekeraars doen doorgaans zaken met één of meerdere autoruitherstellers.

• Storm- en brandschade. Weersomstandigheden kunnen zorgen voor schade aan jouw auto. Sluit je een WA+ of beperkt casco verzekering af, dan ben je hiervoor verzekerd. Houd in elk geval rekening met een eigen bijdrage per geval schade.

Een autoverzekering dekking bij Allrisk

De meest uitgebreide autoverzekering heet Allrisk. Sommige autoverzekeraars spreken in dit geval over volledig casco; dit komt op hetzelfde neer. We hebben gekeken naar het verzekeringspakket bij deze vorm van verzekeren.
• Schade die jij bij anderen aanbrengt.

• Diefstal en inbraak. Heb jij je auto allrisk verzekerd, dan ben je doorgaans volledig verzekerd in het geval van diefstal en inbraak. Er is bij volledig casco of allrisk geen sprake van een eigen risico. Bij auto’s van minder dan 3 jaar oud krijg je doorgaans nog het volledige bedrag uitbetaald bij diefstal zodat je dezelfde auto opnieuw kan kopen.

• Ruitschade. Heb jij je auto op deze manier onder verzekering gebracht, dan wordt ruitschade doorgaans volledig vergoed. Een groot voordeel van deze verzekeringsvorm is bovendien dat het jou volledig vrij staat om je auto ergens te laten repareren in geval van ruitschade. Je bent niet gebonden aan bepaalde garages om je auto te laten herstellen.

• Storm- en brandschade. Hier geldt hetzelfde als bij ruitschade. De dekking is hetzelfde als bij WA+ of beperkt casco. Je zal alleen geen eigen risico hoeven te betalen. Bovendien kan je met deze verzekering bij elke autoschadehersteller terecht zonder dat je eerst op de website hoeft te kijken waar je naartoe moet gaan. Er is ook geen sprake van een bepaald percentage van de schade wat vergoed wordt; de hele schade wordt gewoon vergoed voor 100 procent.

• Schade door eigen toedoen. Erger nog dan schade die jou door een ander wordt aangebracht is de schade die je zelf bij je auto aanbrengt. Denk maar eens aan het beruchte paaltje wat je raakt bij het inparkeren of aan een ongeluk met je tweede eigen auto op een parkeerplek. Deze schade wordt volledig vergoed bij een Allrisk of Volledig Casco verzekering. Een schadeclaim door eigen toedoen zal er wel voor zorgen dat je een trede terug doet in de no claim van je verzekering. Dat houdt in dat je wel meer per jaar gaat betalen voor dezelfde verzekering.

• Vandalisme. Vandalisme is schade die door iemand anders opzettelijk aan jouw auto wordt aangebracht. Hiervoor ben je uitsluitend verzekerd wanneer je een Allrisk of Volledig Casco verzekering hebt. Hoeveel risico jij loopt dat je auto slachtoffer wordt van vandalisme bepaalt de verzekeraar voor een belangrijk deel aan de hand van de plek van het land waar jij woont. Iemand die in het centrum van Amsterdam woont zal meer kans hebben dat zijn auto het slachtoffer van vandalisme wordt dan iemand die in Friesland in een rustig boerendorpje woont.

Staat het mij vrij om te kiezen voor een verzekering

Wie zijn auto gaat verzekeren krijgt op de website van een verzekeraar doorgaans te maken met de diverse verzekeringsvormen en de poliskosten en uitkeringen die daarbij horen. De autoverzekering dekking is nogal verschillend en het is dus zaak dat jij je auto zo volledig mogelijk verzekert tegen een aantrekkelijk tarief. We keken voor je naar de diverse verzekeringsvormen en de eisen die de verzekeraar aan jouw auto stelt.

• WA verzekeren. De minst uitgebreide verzekering, WA, wordt eigenlijk alleen aangeraden bij auto’s die ouder dan 8 tot 10 jaar zijn. Een dergelijke auto zal ook een lagere dagwaarde hebben en daardoor sneller total loss zijn.

• WA+ of beperkt casco autoverzekering. Deze verzekeringsvorm wordt vooral gekozen door mensen met een auto die vanaf 4 tot 6 jaar oud is. Er wordt een bovengrens gehanteerd van 8 tot 10 jaar oud, afhankelijk van de dagwaarde van de auto.

• Allrisk of volledig casco. Dit is de kostbaarste verzekeringsvorm. Hij wordt eigenlijk alleen toegepast op auto’s die nieuw zijn, met een bovenwaarde van 4 tot 6 jaar oud. Je kan uiteraard ook kiezen bij een oudere auto voor deze verzekeringsvorm. Denk er dan wel aan dat je een auto met een hoge dagwaarde moet hebben in zo’n geval. De dagwaarde kan je opvragen wanneer je een auto gaat verzekeren.

Twijfel je nog welke verzekering je moet afsluiten voor de juiste >autoverzekering dekking, schroom dan niet om contact op te nemen met de verzekeraar van je keuze.

[button title=”Vergelijking starten” icon=”icon-retweet” icon_position=”right” link=”https://www.vergelijkexpert.nl/autoverzekering/vergelijken/” color=”#90ce33″ font_color=”#fff” large=”1″]