Autoverzekeraars

Is het allemaal één pot nat

Wie in ons land in een auto wil gaan rijden zal deze moeten verzekeren. Dat is een wettelijke verplichting met als doel de bescherming van jou en andere automobilisten en overige weggebruikers tegen hoge schadeposten. Wie voor het eerst een auto gaat kopen zit vertwijfeld naar zijn computer te kijken. Er zijn zoveel autoverzekeraars; zit er nu echt een verschil tussen of is het allemaal één pot nat? We hebben voor jou gekeken in de wereld van autoverzekeraars en kwamen tot een aantal bevindingen. We keken daarvoor naar de overeenkomsten tussen autoverzekeraars maar ook wel degelijk naar de verschillen.

Wat is het doel van autoverzekeraars

Een schade aan je auto kan enorm in de papieren lopen. Krijg je een ongeluk met je auto of wordt deze gestolen, dan kom jij voor enorm hoge kosten te staan. Bezorg je een ander schade, dan komt diegene voor een hoge rekening te staan die niet zelf kan worden opgebracht Om die reden zijn er autoverzekeraars. Je bent verplicht om zo’n verzekering af te sluiten, zodat iedere weggebruiker weet dat jij schade kan vergoeden wanneer je wat aanricht. In een register in Nederland staat vermeld welke auto’s er allemaal verzekerd zijn. De politie controleert dit met regelmaat. Rijd jij onverzekerd rond, dan ben je dus strafbaar. Je krijgt in dat geval een hoge boete en je auto mag de weg niet meer op tot deze verzekerd is. Het is dus zaak dat jij je autoverzekering serieus neemt.

Kan ik iedere willekeurige autoverzekeraar kiezen

Ons land kent enorm veel autoverzekeraars. Het is goed om te weten dat je een vrije keuze hebt, maar er zijn bepaalde restricties die autoverzekeraars opleggen aan hun verzekerden. We hebben er een paar onder de loep genomen.

Autoverzekeringen voor mensen met een hoge opleiding. Een toenemend aantal autoverzekeraars biedt zijn diensten aan bij mensen met een hoge opleiding. Deze verzekeringen kennen aantrekkelijke tarieven. De reden hiervan laat zich raden. Mensen met een hogere opleiding hebben doorgaans een betere en meer verantwoorde rijstijl. Ze zullen minder snel schade toebrengen aan andermans auto doordat ze meer doordacht rijden. Promovendum is zo’n autoverzekering voor hoger opgeleiden.

• Autoverzekeringen voor ouderen en probleemverzekerden. Mensen willen nog tot op hoge leeftijd blijven autorijden. Het is echter wel zo dat deze mensen juist veel medicijnen slikken. Hierdoor neemt het reactievermogen van deze automobilisten af. Ook andere mensen die een autoverzekering willen afsluiten kunnen onder de categorie probleemverzekerden vallen. Speciaal voor hun is er een autoverzekering die tegen een bepaald hoger tarief alsnog een verzekering wil afsluiten. Denk in dit geval aan De Vereende Verzekeringen, maar ook aan Terminus. Wie het bij een dergelijke verzekeraar alsnog verbruit heeft een probleem; je kan dan nagenoeg nergens meer een verzekering afsluiten.

Spreek je van discriminatie bij autoverzekeraars

In principe zal een autoverzekeraar aan iedereen die een aanvraag voor een verzekering indient een verzekering moeten verstrekken. Er mag niet zomaar iemand worden geweigerd. Autoverzekeraars die in de bovenstaande klassen vallen nemen een aparte plek in. Ze zullen in principe niemand mogen weigeren maar het kan zijn dat je afhankelijk van het risico wat jij bent voor een autoverzekeraar een hogere premie zal moeten betalen.

Waarom zijn sommige autoverzekeraars zo goedkoop

Wie naar een reclameblok op tv kijkt ziet daar regelmatig autoverzekeraars voorbij komen die een stuk voordeliger zijn dan anderen. Er worden bedragen genoemd die jij minder zou kunnen betalen voor een verzekering per jaar, en die voordelen zijn niet gering. We keken voor jou waarom sommige autoverzekeraars zo goedkoop zijn.

• Een uitgekleed verzekeringspakket.Autoverzekeraars kunnen het verzekeringspakket uitkleden. Zo ben je voor minder zaken verzekerd onder de noemer WA+ of Beperkt Casco. Je bent bijvoorbeeld verzekerd voor reparatie bij schade met onderdelen die niet origineel zijn. Je auto wordt dan met universele onderdelen gerepareerd. Het kan ook zijn dat je een Eco Casco verzekering afsluit. In dat geval wordt jouw auto gerepareerd met tweedehands onderdelen. Dit is voor de verzekeraar voordeliger en voor jou ook. Een punt wat ook vermeld moet worden is je recht op bijvoorbeeld vervangend vervoer. Hier kan op worden beknibbeld door de autoverzekeraar. Je krijgt dan geen gelijkwaardige auto maar een auto van een veel lagere klasse.

• Minder keuzevrijheid. Het kan ook zijn dat een autoverzekeraar van tevoren afspraken maakt met autoschadeherstellers. In dat geval heb je de keuze uit een kleiner aantal garages wanneer er schade aan jouw auto hersteld moet worden. Deze contracten leveren een verzekeraar veel winst op, en dat voordeel delen ze met jou. Je krijgt dus voordeel maar daar staat minder keuzevrijheid tegenover.

• Diensten groot afnemen. United Consumers is een organisatie die autoverzekeringen groot kan afnemen. Veel mensen verzamelen zich bij deze organisatie en die sluiten allemaal bij één autoverzekeraar hun verzekering af. Dit heeft grote voordelen voor de verzekeraar die in één keer veel premiegeld binnen krijgt. Het kan ook zijn dat je een collectiviteitsvoordeel krijgt via een vakbond. Zij bezorgen een verzekeraar eveneens veel verzekerden in één keer. Dat voordeel zie jij terug in een financieel aantrekkelijke verzekering met een lage premie.

Hoe maak je de beste keuze

Met zoveel keuzevrijheid wordt het moeilijk om de beste keuze te maken. Wil je keuzestress voorkomen, dan is het goed om onafhankelijke informatie over autoverzekeraars op te vragen. Je kan bijvoorbeeld kijken op reviewpagina’s waar autoverzekeraars worden beoordeeld op het gebied van poliskosten, polisvoorwaarden, maar ook de mate waarin snel wordt uitbetaald wanneer je hun hulp dan eens echt nodig hebt. Kom je er met een reviewpagina dan nog niet uit, dan kan je advies opvragen van vergelijk professionals die precies weten welke autoverzekering jij nodig hebt om goed verzekerd het verkeer in te gaan. Je moet immers geen nodeloze zaken verzekeren, maar onderverzekerd rondrijden is evenmin een goed idee.

[button title=”Vergelijking starten” icon=”icon-retweet” icon_position=”right” link=”https://www.vergelijkexpert.nl/autoverzekering/vergelijken/” color=”#90ce33″ font_color=”#fff” large=”1″]