Autoverzekering

Omdat een ongeluk zo gebeurd is

Wie in ons land met een auto de weg op wil gaan zal deze moeten verzekeren. Dat is iets wat door de wet verplicht is, of je het nu leuk vindt of niet. De reden waarom een autoverzekering verplicht is, is heel eenvoudig. Een ongeluk is zo gebeurd, en de reparatiekosten kunnen behoorlijk uit de hand lopen. Auto’s met veel moderne techniek zijn enorm kwetsbaar en dan kan één verkeerde botsing al voor een catastrofe zorgen. Voordat jij met je nieuwe auto wegrijdt van huis is het dus zaak dat je deze goed verzekerd hebt. We kijken met je samen naar zaken waar je op moet letten.

Een zaak waar je liever niet bij stil staat

Wanneer je al langer een auto hebt is de autoverzekering iets waar je helemaal niet meer zo bij stil staat. Je betaalt iedere maand je premie en je kijkt niet naar het bedrag wat jij betaalt voor je autoverzekering. De polis die je ooit afsloot ligt ergens in een map te verstoffen; je zou niet weten wat er nu allemaal bij jouw verzekering zit inbegrepen, en daar denk je ook niet over na. Het is, mede met de winter op komst, zaak dat je eens goed kijkt naar jouw autoverzekering. Past die nog wel bij jouw rijgedrag? Autoverzekeringen vergelijken kan je hierbij helpen.

Enorm veel keuze

Was het in het verleden zo dat je voor een autoverzekering een heel beperkte keuze had; tegenwoordig zijn er enorm veel aanbieders. Dat klinkt heel mooi want doordat er veel concurrentie is moeten aanbieders zorgvuldiger zijn met hun prijzen. Het nadeel is er echter ook; de markt is er niet echt doorzichter op geworden. Jij zal meer werk hebben wanneer jij je autoverzekering elders wil gaan onderbrengen. Het is dan ook zaak dat je een paar zaken goed in de gaten houdt wanneer je gaat kijken voor een andere – en voordeligere – autoverzekering.

• Hoe oud is jouw auto. De leeftijd van je auto zegt doorgaans veel over het type autoverzekering wat je af moet sluiten. Heb je een gloednieuwe auto voor de deur staan, dan kies je de meest uitgebreide verzekering want je houdt deze graag zo lang mogelijk als nieuw. Je kiest dan voor een Allrisk of Volledig Casco verzekering. Deze verzekering is redelijk kostbaar maar alle schade die aan jouw auto wordt aangebracht wordt vergoed door de verzekeraar. Je zal doorgaans ook verzekerd zijn voor schade die je zelf aanbrengt. Denk bijvoorbeeld aan een paaltje wat je raakt of een deur die je onvoorzichtig opengooit terwijl je naast een boom geparkeerd staat. Heb je een auto die 6 jaar of ouder is, dan kies je voor WA+ of Beperkt Casco. Dit is een verzekering die een stuk minder dekt dan Allrisk, maar toch nog een heel aantrekkelijke dekking heeft. Uiteindelijk is daar dan de verplichte basisverzekering; WA. Dit is een verzekering die iedereen in ons land minimaal moet afsluiten. WA wordt doorgaans aangeraden bij auto’s die minimaal 8 jaar oud zijn. De dagwaarde is redelijk laag vergeleken met de nieuwe variant en dat geldt vaak ook voor de prijzen van onderdelen.

• Hoeveel rijd je per jaar. Hoeveel meer jij per jaar rijdt, hoe hoger het risico is wat je loopt op een ongeval. Het is dan ook om die reden dat je voor het afsluiten van een autoverzekering altijd zal moeten aangeven hoeveel je per jaar zal gaan rijden. Je hoeft het niet tot de kilometer nauwkeurig te specificeren; een ruime indicatie is al goed. Normaliter zal je maximaal 12000 kilometer per jaar rijden, maar wanneer jij dagelijks een flinke afstand voor woon werk verkeer aflegt zal je al snel aan de 20000 kilometer komen. Dit zal je terugzien in de premie die de vergelijker zal berekenen en je moet betalen.

• Waar woon je. Woon jij in Drenthe op het platteland, dan zal je minder verkeersdrukte hebben dan wanneer je in het centrum van Amsterdam woont. Ook de kans op een aanrijding verschilt dan ook enorm per postcodegebied. Dat is de reden waarom mensen die in zogeheten risico postcodegebieden wonen een hogere premie voor hun autoverzekering betalen dan mensen die minder risico op de weg lopen.

Welke autoverzekering is voor jou het aantrekkelijkste

Juist omdat er zoveel autoverzekeringen zijn, is het niet gemakkelijk om te kijken welke autoverzekering nu voor jou het aantrekkelijkste is. Je zal dan ook – wanneer je een andere autoverzekering wil afsluiten – moeten kijken welke het beste bij jou past. We hebben een paar speciale varianten voor je opgezocht die jou een hoger dan wel lager polisbedrag dan gemiddeld berekenen.

• De autoverzekeraar die jou strikte voorwaarden oplegt. Sommige autoverzekeraars zorgen ervoor dat jij veiliger rijdt en dat je minder risico loopt in het verkeer. Dit zijn autoverzekeraars die bijvoorbeeld jou verplichten om een app op je telefoon te installeren waardoor je minder afgeleid bent in het verkeer. Allsecur is zo’n verzekeraar. Je betaalt minder, en dat komt doordat ze minder kans lopen om schade aan jou te moeten uitbetalen. Dat voorkomt natuurlijk niet dat jij alsnog door een minder verantwoordelijke chauffeur kan worden aangereden maar dat terzijde.

• De autoverzekeraar die alleen hoogopgeleiden aanneemt. Mensen met een hogere opleiding hebben in de regel een andere rijstijl dan mensen met een lagere opleiding. Omdat mensen met een hogere opleiding doorgaans minder vaak schade claimen bij hun verzekeraar is er voor hun een aparte categorie autoverzekeringen. Denk in dat geval bijvoorbeeld aan Promovendum.

• De autoverzekeraar die risicogevallen aanneemt. Heb jij wel heel vaak een aanrijding en wil je autoverzekeraar je daarom niet meer hebben? In dat geval kom je bij bijvoorbeeld Terminus terecht. Ze hanteren een hogere premie, maar zijn voor velen de laatste hoop.

Hulp gezocht bij de keuze

Ga jij een autoverzekering afsluiten of oversluiten; in dat geval kan je wel wat hulp gebruiken. Wij staan je graag terzijde bij deze keuze. Je vertelt ons wat jouw schadevrije jaren zijn, maar ook de overige gegevens die er voor een autoverzekeraar toe doen, en wij helpen jou bij de keuze van een autoverzekeraar. Goed geregeld!

Laat een reactie achter