Energie vergelijken

Energie is een dure zaak

Het is bij veel huizenbezitters een doorn in het oog; maandelijks betaal jij je helemaal blauw aan het voorschot van je energierekening, en aan het eind van het jaar verwacht je dan ook dat je een behoorlijk bedrag teruggestort krijgt van je energieleverancier. Wanneer dan eindelijk puntje bij paaltje komt blijkt dit helemaal niet zo te zijn. Je betaalde maandelijks honderden euro’s voor stroom en gas – terwijl je geen wietkwekerij of iets dergelijks hebt – maar krijgt daar eigenlijk opvallend weinig voor terug. Je hebt geen extreem stookgedrag of energie slurpende apparaten. Eigenlijk voel jij je dus elke maand bekocht wanneer jij je energie voorschot hebt betaald. We keken voor jou of daar nu niets tegen te doen valt.

Waar let je op bij energie vergelijken

Ga je energie vergelijken, dan lijkt dat een mission impossible. Wanneer je kijkt naar het voorschot lijkt het wel alsof je teveel betaalt terwijl dat volledig in verhouding staat met het verbruik van jouw huishouden. Je zal dus op een aantal zaken moeten gaan vergelijken wanneer je energie vergelijken gaat. We hebben een paar zaken voor je op een rijtje gezet.

• Welke soorten energie wil je gaan afnemen. Je kan kiezen voor energie in de vorm van elektriciteit, gas of allebei. Wees daar duidelijk over wanneer je laat voorrekenen hoeveel je zal gaan betalen op maandelijkse basis. Je gasverbruik is namelijk een aanzienlijk hoog deel van het totale bedrag. Wanneer je geen rekening houdt met je gasverbruik en je enkel je elektra meeneemt in de berekening kom je dus bedrogen uit. Op het einde van de rit, bij de jaarafrekening, zal je dan een flink stuk moeten bijbeleggen om de jaarrekening te kunnen betalen. Je voordeel gaat dan opeens in rook op.

• Welke vorm van energie wil je gaan afnemen. Energie ziet er hetzelfde uit, maar het kan op meerdere manieren worden opgewekt. Je kan ervoor kiezen om groene stroom te nemen die op milieuvriendelijke wijze wordt opgewekt. Denk dan bijvoorbeeld aan stroom die met windmolens of door middel van een zonnepanelenveld wordt opgewekt. Dit zijn stroomsoorten die over het algemeen wat duurder zijn om op te wekken dan grijze stroom die via een kolencentrale wordt geleverd. Op het moment dat de windmolens en zonnepanelen wat langer staan zal de leverancier van groene stroom uit de vast kosten zijn waardoor de stroom vanzelf wat goedkoper wordt.

• Hoeveel moet je zelf doen bij een leverancier. Veel energieleveranciers besparen op zaken zoals service aan jou als klant. Dat houdt in dat jij dan meer zelf zal moeten doen om jouw zaken te regelen bij deze energieleverancier. Je zal bijvoorbeeld met een online systeem je meterstanden moeten doorgeven en ook het regelen van de overstap van je vorige energieleverancier naar je nieuwe energieleverancier moet je zelf doen. Heb je vragen over je maandelijkse voorschot of wil je een extra dienst afnemen bij je energieleverancier, dan is er doorgaans geen uitgebreid telefonisch callcenter wat je kan benaderen. Je zal zelf achter je computer moeten gaan zitten. Net zoals je nu doet bij het energie vergelijken.

• Ben je bereid om aanpassingen aan je huis aan te brengen. Dit is een soort energie die we straks nog zullen gaan toelichten; voor sommige energieleveranciers zal je namelijk een kleine verbouwing aan je huis moeten realiseren.

Stroom zelf opwekken met een nieuwe energieleverancier

Zonnepanelen. Ooit waren ze het stokpaardje van milieu activisten. Je vond ze op daken waar ze lelijk en kwetsbaar waren. Daken bezweken haast onder de zware glazen last die erop was geplaatst. Tegenwoordig zijn zonnepanelen aantrekkelijker dan ooit tevoren. Het enige wat mensen nog weerhoudt om ze te kopen is eigenlijk de prijs. Het is dan ook om die reden dat mensen kiezen voor het huren van zonnepanelen van een nieuwe energieleverancier. Op die manier betaal je een maandelijkse huur voor de zonnepanelen terwijl je een lager bedrag betaalt voor je energierekening. Je zal op deze manier een leuke besparing realiseren terwijl je zelf je steentje bijdraagt aan een beter milieu voor jezelf en je kinderen. Nadeel is nog altijd die verbouwing die aan jouw huis moet plaatsvinden, en het feit dat niet ieder huis even geschikt is voor zonnepanelen plaatsen.

Een outlet energieleverancier

Je kent ze wel; outlet winkels. Het zijn winkels waar je spullen kan kopen die elders in de schappen zijn blijven liggen. Voor een veel lagere prijs dan gewoonlijk koop jij je spullen in. Dat principe bestaat dus ook voor energieleveranciers. Zo zijn er energieleveranciers die eigenlijk een dochteronderneming zijn van grote energiegiganten. Wanneer je energie vergelijken gaat kom je hier al snel achter. Ze bieden stroom aan die op een alternatieve manier is opgewekt. Denk bijvoorbeeld aan grijze stroom die in het buitenland is opgekocht en naar Nederland is getransporteerd. Je krijgt dezelfde stroom uit je stopcontact dus je merkt er niets van. Via deze dochteronderneming houdt een energiegigant jou toch als klant vast. Je betaalt minder en telt maandelijks je voordeel uit. Het is een goed idee om te kijken hoe een energieleverancier aan dat lage tarief voor stroom en gas is gekomen. Je wil immers niet dat het milieu schade oploopt doordat jij een paar tientjes per maand wil besparen.

Wie betaalt het leidingennet

De stroom die bij jou thuis uit het stopcontact komt moet eerst naar jouw huis worden vervoerd. Dat gebeurt via het leidingennet onder de grond. Dat leidingennet was ooit het eigendom van de grote energiebedrijven maar de laatste tijd is het geprivatiseerd. Het wordt nu onderhouden door de netbeheerders in ons land. Denk in dat geval aan bedrijven zoals Stedin. Die kosten van het leidingennet kunnen worden verrekend op jouw energiefactuur. Wanneer je straks klant bent van een ander energiebedrijf krijg je te maken met de extra rekening van deze netbeheerder. Deze rekening kan voor mensen die zijn overgestapt naar een andere energieleverancier als een koude douche voelen. Energie vergelijken is dus een kwestie van goed naar alle aspecten van een energierekening kijken.