Glasvezel internet vergelijken

Als je echt supersnel internet wil

Het internet, ooit begonnen als een systeem wat gebruik maakte van de telefoonleidingen in de grond, heeft zich de afgelopen jaren razendsnel ontwikkeld. Inmiddels is het zover dat steeds meer gemeentes en nieuwe woonwijken overgaan op glasvezel. Dit is een kabel gemaakt van glas die razendsnel internet kan aanleveren bij de bewoners. Het is een flinke stap om glasvezel aan te laten leggen in een gemeente, en wanneer je er gebruik van kan gaan maken is dat dan ook een goed besluit. Dat supersnelle internet heeft echter ook nogal wat haken en ogen. We hebben voor je gekeken.

Heb je wel keuze bij glasvezel

Glasvezel internet wordt doorgaans in een gemeente door één opdrachtgever aangelegd. De gevolgen zijn dan ook voor de bewoners. In het geval waarin het glasvezel internet leidingensysteem door een internetaanbieder wordt aangelegd beperkt dat de keuze voor de inwoners enorm. Glasvezel internet vergelijken is in dat geval haast niet mogelijk omdat er slechts één aanbieder is. Die ene aanbieder wil namelijk eerst de kosten van de aanleg van het leidingennet eruit halen voordat er verder kan worden gekeken naar een andere aanbieder. In de tussentijd heb je als inwoner dus niets te kiezen; je zal het moeten doen met het pakket van die ene aanbieder. Tussendoor zal je wijzigingen in pakketten maar ook in de prijs die daarbij hoort maar moeten slikken. Wanneer die aanloop periode voorbij is heb je wel keuze, maar het is way to go voor klanten en inwoners van zo’n gebied wat net op glasvezel is aangesloten.

Alleen de aansluiting maar niet het abonnement

Een glasvezelnet wordt in een dorp of stad aangesloten met een grondwerkploeg. Je ziet ze straat voor straat door je woonplaats heen trekken en weet ongeveer wanneer jouw straat ‘aan de beurt’ is. Het is dan ook gelijk duidelijk dat niet ieder huishouden standaard van glasvezel wordt voorzien. De reden hiervan is dat je van tevoren moet aangeven of jij voor jouw huis een glasvezel aansluiting wil hebben. De aansluiting kan op een aantal manieren worden aangelegd. De meest gebruikte methode is de aansluiting tot in de meterkast. Het kan echter ook zo zijn dat de aansluiting maar tot aan de gevel plaatsvindt. Dit is het geval bij mensen die wel een aansluiting naar hun huis voorbereid willen hebben, maar die nog geen abonnement willen. Zij wachten liever tot het moment waarop er meerdere aanbieders beschikbaar zijn in hun buurt zodat ze kunnen kiezen. Dat is op zich geen onverstandig idee; zo weet je gelijk of glasvezel internet wel zo goed bevalt als het was beloofd.

Luxe of keuzestress bij glasvezelinternet

Is voor jou het moment aangebroken dat je keuze hebt voor meerdere aanbieders bij glasvezelinternet, dan zou dat nog zomaar tot keuzestress kunnen leiden. Er zijn immers zoveel aanbieders dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Het is in dat geval een goed idee om eerst een aantal aanbieders te vergelijken voordat je een definitieve keuze maakt. Het is verstandig om bij het glasvezel internet vergelijken een aantal zaken die voor jou van belang zijn op een rijtje te zetten.

• Hoe compleet moet jouw pakket zijn. Ga je internet via glasvezel afnemen, dan zullen de aanbieders hiervan jou maar wat graag een compleet pakket aanbieden. Ze willen namelijk niet alleen graag dat je via hun van internet gebruik maakt; vaak bieden ze ook zaken als mobiele telefonie aan. Het is in dat geval verstandig om gebruik te maken van een dergelijke actie. Internet en mobiele telefonie in één pakket kan tot flinke voordelen leiden voor jou. Internet en tv met telefonie is ook een heel interessante keuze.

• Hoe snel moet jouw internet verbinding zijn. De snelheid van een internet verbinding wordt aangegeven met Mbps. Dit houdt in dat hoeveel meer Mbps je ontvangt in je huis, hoe sneller je internet is. Je hebt glasvezelinternet aanbieders die een Mbps van 100 aanbieden. Er zijn er echter ook die dat overtreffen met 160 Mbps of die er ver onder gaan zitten met 50 Mbps. Het is zaak om dit goed te vergelijken maar om je er niet te hard op te verkijken. Het zou zomaar kunnen zijn dat die snelheid van 160 Mbps niet wordt gehaald in de praktijk, of dat de snelheid van 50 Mbps ruimschoots wordt overtroffen in de praktijk.

• Wil je een compleet pakket met installatie. De installatie van een glasvezelinternet kastje is niet aan iedereen besteed. Het is dan ook goed om bij glasvezel internet vergelijken te kijken naar de mogelijkheid van een installatie service. Dat houdt in dat er een monteur bij jou op bezoek komt om het hele systeem werkend op te leveren.

Een cadeau is leuk maar pas op

Wanneer je glasvezel internet gaat afnemen is het waarschijnlijk voor jou de grote vraag; wat gaat het mij kosten. Het is dan ook goed om bij het glasvezel internet vergelijken te kijken naar de prijs die per maand aan je wordt berekend. Je zal in dat geval al snel ontdekken dat meerdere aanbieders een prijs hanteren per maand die ver onder de tarieven van de concurrentie ligt. Het tarief per maand lijkt in dat geval een behoorlijk stuk lager. Dit is echter iets waar je goed naar moet kijken. Vaak wordt dit tarief alleen gedurende de eerste paar maanden gehanteerd. Denk aan een periode van 3, 6 of 9 maanden. De maanden daarna begin je het volledige tarief te betalen en dat compenseert vaak het aangeboden voordeel. Een waardevoller cadeau is gratis installatie van jouw glasvezel internet apparatuur. Een aansluiting vanaf de gevel doortrekken naar je huiskamer brengt namelijk kosten met zich mee; wanneer deze kosten worden gecompenseerd door je nieuwe aanbieder spreek je pas echt van een aantrekkelijk aanbod.