Uit welke kosten bestaat mijn energiecontract?

Ieder huishouden heeft te maken met een aantal maandelijkse kostenposten. Daar is het energiecontract er een van. Je betaalt natuurlijk maandelijks om gebruik te kunnen maken van energie en gas, maar we snappen dat je je afvraagt waar je eigenlijk nog meer voor betaalt. Uit welke kosten jouw energiecontract bestaat, zetten we hieronder voor je op een rijtje.

1. Verbruik

Natuurlijk bestaat het energiecontract grotendeels uit kosten die je verbruikt aan gas en stroom. Deze kosten worden ook wel leveringskosten genoemd: je moet namelijk betalen voor iets wat aan jou geleverd wordt, dus in dit geval de gas en elektriciteit. Hoeveel je moet betalen, ligt aan hoeveel je verbruikt. Zo moet je betalen voor het aantal kuub gas en het aantal kWh aan energie. 

Deze kosten kunnen onderling verschillen per energieleverancier. Ook kan het een groot verschil maken als je bijvoorbeeld zonnepanelen op je dak hebt liggen en hoe goed jouw huis is geïsoleerd. Daar bovenop komen nog de vaste leveringskosten.

2. Netbeheer

Naast de kosten die je moet betalen voor het verbruik, betaal je ook maandelijks voor de zogenoemde netbeheerkosten. Onder netbeheerkosten valt onder andere de kosten van de aansluiting op het net. Deze kosten betaal je aan de energieleverancier en vervolgens betaalt de energieleverancier dit weer aan het netbeheer. Je kunt niet onder deze kosten uitkomen: deze betaal je standaard.

3. Belasting

Daarnaast moet je maandelijks ook belasting betalen. Denk daarbij aan de energiebelasting. De energiebelasting is de belasting die je moet betalen over de elektriciteit en gas. Ieder jaar verandert het bedrag van de energiebelasting weer. Ook het aankomende jaar zal de hoogte van de energiebelasting dus weer veranderen, maar is wel bij iedere energieleverancier hetzelfde. Wanneer je zoekt op ‘energiebelasting 2023’ kun je er alles over lezen. 

Zo kun je besparen op je energiecontract

Al deze bovengenoemde kosten bij elkaar zijn een flink bedrag in de maand. De netbeheerkosten en de belasting zijn altijd gelijk, maar de kosten van het verbruik heb je wel degelijk zelf in de hand. Zo verschillen deze kosten per leverancier en hoeveel jij verbruikt. Wil jij weten bij welke leverancier je het goedkoopst uit bent? Kijk dan eens op Gaslicht.com en stap desnoods over.

Ook kun je besparen op het verbruik. Zo kun je korter douchen en de verwarming een graadje lager zetten, waardoor je minder gas verbruikt. Ook kun je tochtstrips onder de deuren plaatsen, zodat warme lucht minder snel de woonkamer verlaat. Bovendien is het belangrijk om te kiezen voor led-lampen. Voorkom daarnaast sluipverbruik. Alle kleine beetjes helpen!