Zoveel kan het vergelijken van je vaste lasten schelen

Vaste lasten, vervelend genoeg hebben we er allemaal mee te maken en komen ze iedere maand weer terug. Zaken zoals onze hypotheek, verzekeringen en ook allerlei andere vaste lasten zijn een flinke hap uit onze maandelijkse inkomsten. Toch kunnen we voor het grootste deel niet zonder. Wat we wel kunnen doen, is ervoor zorgen dat de onze vaste lasten omlaag kunnen brengen om maandelijks wat extra geld over te houden. Vaste lasten zoals onze zorgpremie, auto verzekeren en ook energiecontract kan vaak wel een stuk goedkoper dan wat we nu betalen. Vergelijken van je vaste lasten loont dus wel degelijk. Om je een idee te geven hoeveel het kan schelen, hebben we er een aantal voor je verder uitgelicht.

Je energiecontract

Een energiecontract wordt meestal afgesloten voor een periode van één, twee of drie jaar. Na deze periode verandert je tarief van vast naar variabel. Dat houdt in dat de leverancier meermaals per jaar haar tarieven mag verhogen. Door je energiecontract periodiek onder de loep te nemen, kan je dit al snel enkele tientjes per maand schelen. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen, is gebruik te maken van de energievergelijker om de verschillende energieleveranciers met elkaar te vergelijken. Door dit te doen krijg je op basis van je verbruik een duidelijk overzicht met leverancier die aansluiten op jouw verbruik en daarbij ook direct de kosten. Zo is het nooit meer een verrassing wat je kwijt bent en is de kans vrij groot dat je minder betaald, dan wanneer je op een variabel tarief blijft zitten.

Televisie en internet

Voor wie wel eens heeft onderzocht wat de mogelijkheden zijn voor het afsluiten van een nieuw contract een internet en televisie, heeft vast ook wel gezien dat een nieuwe klant enorme kortingen krijgt. Zo kan het zomaar zijn dat je als nieuwe klant het eerst halfjaar tot wel de helft korting krijgt. Tijd dus om als trouwe klant eens aan de bel te trekken. Je kunt natuurlijk ook direct overstappen naar een andere provider, maar gezien je al jarenlang klant bent, is het wel zo netjes om ook je huidige provider een kans te geven. Vaak kun je namelijk op het moment dat je je contract met een jaar verlengt ook een soortgelijke korting krijgen. Lukt het nu niet, dan kun je altijd nog overwegen om over te stappen, maar vaak is dit niet nodig en kan het telefonisch gewoon worden geregeld.

Zorgverzekering

Waar je natuurlijk met het grootste deel van je vaste lasten ieder moment kunt overstappen, geldt dit voor je zorgverzekering niet. Zo kun je namelijk maar één keer per jaar overstappen en dat is in de laatste twee maanden van het jaar. Vaak gebeurt dit nadat de zorgverzekeraars de premie voor het nieuwe jaar bekend hebben gemaakt. Daardoor besluiten jaarlijks honderdduizenden mensen om over te stappen naar een andere verzekeraar. Dit kan zijn omdat de premie een stuk hoger is, maar ook omdat er veranderingen zijn in bijvoorbeeld bepaalde aanvullende verzekeringen.