zonnepanelen energie

Besparen op je energierekening, hoe doe je dat?

[responsivevoice_button voice=”Dutch Female” buttontext=”Naar dit bericht luisteren”]

Er zijn verschillende manieren om te besparen op jouw energierekening. Zo is het handig om te letten op je energieverbruik. Veel leveranciers van gas en stroom bieden je hiervoor bijvoorbeeld een handige app. Ook het bekijken van jouw verbruik ten opzichte van andere huishoudens en het eventueel opsporen van sluipverbruik van stroom behoren tot de mogelijkheden. Sluit ’s avonds (vooral in de koudere maanden) de gordijnen en laat geen licht branden in vertrekken waar je niet bent.

Koop energiezuinige apparatuur en verminder je gasverbruik. Pak ’s avonds een dekentje of een warme kruik en beweeg wat meer. Op deze manier kun je zelf invloed uitoefenen op jouw stroom en gasrekening. Toch is er een manier om te besparen op jouw energierekening die beter werkt. Dat is het (online) vergelijken van leveranciers waarbij je jouw stroom en gas kunt afnemen.

Het vergelijken van leveranciers van stroom en gas

Het vergelijken van de leveranciers van stroom en gas is iets wat je eigenlijk jaarlijks zou moeten doen. Gewenning en wat luiheid van onze kant zorgt er vaak voor dat we denken dat we wel goed zitten. De tarieven voor stroom en gas wijzigen jaarlijks. Door het maken van een goede vergelijking tussen bedrijven als Oxxio en Essent, maar ook door middel van het bekijken van de tarieven van de minder bekende leveranciers, kun je enorm besparen op jouw energierekening.

Het vastrecht en het besparen op jouw energiekosten

Bij het vergelijken van de tarieven voor stroom en gas is het belangrijk om ook de door een bepaalde leverancier gehanteerde tarieven voor het vastrecht te vergelijken. Dit bedrag mag men in feite zelf bepalen en je betaalt per product voor het vastrecht. Tel dit bedrag dus op bij de kosten voor het gemiddelde stroom- en gasverbruik van jouw huishouden. Zo krijg je een goed beeld van de kosten en kun je de kosten vergelijken met jouw huidige leverancier van stroom en gas.

Doe je voordeel met acties en aanbiedingen

Bespaar maximaal op jouw energierekening en sluit alleen contracten voor een jaar af. Zo vergelijk je ieder jaar weer wie de beste aanbieder is met de meest gunstige tarieven. Profiteer maximaal van acties en aanbiedingen en ontdek welke leveranciers met een zogeheten cashback werken. Dit is een bedrag dat je terug ontvangt of dat wordt verrekend met jouw kosten aan het einde van jouw contract voor stroom en gas. Hier kun je aanzienlijk veel geld mee besparen. Het aangaan van een contract voor bijvoorbeeld drie jaar maakt het vergelijken van tarieven en het profiteren van acties onmogelijk of duur. Men ken een boete in rekening brengen wanneer je eerder weg gaat bij jouw leverancier.

Verduurzamen en besparen op jouw energierekening

In de komende jaren zullen meer en meer huishoudens afgesloten worden van het gas. Het verduurzamen van ons energieverbruik moet in een rap tempo doorgevoerd worden. We zien hierdoor steeds meer mooie acties voorbij komen voor het (laten) installeren van bijvoorbeeld warmtepompen en zonnepanelen. Het zelf opwekken van stroom met zonnepanelen kan niet alleen helpen bij het besparen op jouw eigen energiekosten. Je kunt teveel opgewekte stroom tevens doorverkopen of terugverkopen aan jouw leverancier van energie. Hier zijn aantrekkelijke regelingen voor bij de Nederlandse Belastingdienst. Het kabinet heeft het voornemen om het installeren van zonnepanelen niet meer verantwoordelijk te laten zijn voor een stijging in de WOZ waarde van een woning. Kortom; voldoende redenen om gebruik te gaan maken van energiebesparende panelen op jouw woning.

Slimme consumenten besparen op energiekosten

Neem ieder jaar even de tijd om jouw kosten voor de energie onder de loep te nemen. Maak handig gebruik van de mogelijkheid om jouw verbruik te beperken met energiezuinige apparatuur en zorg ervoor dat je geen meerjaarlijkse contracten afsluit. Bekijk de voordelige opties om zonnepanelen te laten installeren, kies voor een voordelige leverancier van gas en stroom en isoleer jouw woning goed. Ook hiervoor biedt het Rijk mooie incentives en mogelijkheden om te besparen op de kosten. Ga tevens te rade bij jouw gemeente. Veel steden bieden subsidies voor het verduurzamen van jouw woning en het laten aanbrengen van bijvoorbeeld spouwmuurisolatie. Blijf een kritische consument en neem de tijd om jouw vaste lasten zeker eenmaal per jaar nader te bekijken. Zo kun je op jaarbasis mogelijk honderden Euro’s besparen.

Vergelijk jouw energiekosten

Maak nu een handige vergelijking tussen de verschillende aanbieders van stroom en gas. Bekijk jouw verbruik van het afgelopen jaar als leidraad voor het berekenen van het voordeel dat je mogelijk misloopt als je niet voor een andere leverancier kiest. En zoals gezegd, bekijk ook het vastrecht dat je gaat betalen goed. Zo heb je een totaalplaatje van de kosten en weet je zeker dat je in het komende jaar meer geld over zult houden voor de leuke dingen in het leven. Start nu met vergelijken en besparen!