Is een warmtepomp echt duurzamer dan een cv ketel?

In Nederland maken we nog altijd veel gebruik van de cv ketels. Een cv ketel monteur Amsterdam heeft het dan ook vaak druk, vooral doordat de oudere ketels regelmatig problemen hebben. Daarnaast hoopt de Nederlandse overheid dat veel mensen er binnenkort voor kiezen om hun cv ketel te laten vervangen door een warmtepomp, wat gebruik maakt van elektriciteit. Door dit te doen gaan we in ons land minder gas gebruiken, terwijl een warmtepomp ook een stuk zuiniger zou moeten zijn. Natuurlijk moet je bij jou in huis wel groene stroom inzetten, want grijze stroom is alsnog slecht voor het milieu.  

Groen versus grijs 

Ja, in Nederland verbruiken we helaas nog altijd veel grijze stroom. Grijze stroom staat voor elektriciteit dat opgewekt wordt met fossiele brandstoffen. Dit zijn dus brandstoffen die slecht voor het milieu zijn en op kunnen raken. Maar 18 procent van alle gebruikte stroom in ons land kwam in 2019 van duurzame bronnen, waarbij je onder meer aan zonnepanelen en windmolens kunt denken. Het overgrote deel van de elektriciteit die we in Nederland gebruiken is dus alsnog grijs. Als dit ook in jouw huis het geval is, is het misschien best vreemd om dan een warmtepomp aan te schaffen.  

Toch wel duurzamer

Een warmtepomp heeft als voordeel dat het warmte uit de omgeving haalt en concentreert. Hierdoor is het eigenlijk een omgekeerde koelkast, want dit zuigt warmte aan de binnenkant aan en geeft het vervolgens weer af aan de achterzijde. Een warmtepomp zuigt juist warmte van de buitenzijde aan en blaast het vervolgens naar binnen. Dit houdt dus in dat dit apparaat niet zelf warmte opwekt, maar het juist je huis in perst. Dit kost wat elektriciteit, maar niet heel veel. Voor elke kWh elektriciteit zorgt een warmtepomp namelijk voor 5kWh warmte. Zelfs met grijze stroom is een warmtepomp dus duurzamer dan een cv ketel. Een moderne lucht-lucht warmtepomp stoot bijvoorbeeld nu al 30 procent minder CO2 uit dan een conventionele ketel. Hierdoor kan het toch wel een goed idee zijn om je huidige cv ketel te laten vervangen voor een warmtepomp als je graag wat beter voor het milieu wilt zorgen, wat zelfs het geval is als je tot nu toe alleen maar grijze stroom gebruikt in je woning. 

Groen is de toekomst

Daar komt nog eens bovenop dat niet alleen in ons land, maar in heel Europa de afspraak gemaakt is om in 2030 70 procent van de elektriciteit die we gebruiken in ons continent groen te laten zijn. Groene stroom heeft dus echt de toekomst. Straks wordt hiervan als het goed is maar liefst 40 procent van de totale elektriciteit geleverd door windmolens op zee. Als jij uiteindelijk ook gebruik gaat maken van groene stroom in je woning dan zal je warmtepomp dus nog een stuk duurzamer worden. Daarnaast is het ook nog eens mogelijk om nu al voor groene stroom uit Nederland te kiezen, waardoor je dus eigenlijk op het moment al groene elektriciteit kunt gebruiken in je huis in combinatie met een warmtepomp.