Wat zijn broedvoorzieningen in de woningbouw?

Een huis dient als onderdak voor mensen. Maar naast dat er mensen in een huis leven, leven er hier ook een tal dieren. Ieder jaar komen dieren terug naar bepaalde wijken om daar te gaan broeden, of ze wonen er permanent. Denk bijvoorbeeld aan de huismus die onder de dakpannen kruipt, de vleermuis die houdt van bossen en dan heb je nog de steenmarters. Helaas komen er steeds meer nieuwbouwwijken bij die geen broedplaatsen bieden voor deze dieren. Gelukkig bestaan er wel broedvoorzieningen voor in de woningbouw. Maar, wat is dat eigenlijk? Hieronder leggen we het voor je uit.

Verblijfplaatsen voor dieren

Zoals de naam wellicht al doet vermoeden, is een broedvoorziening een plek waar gebroed kan worden. Een voorbeeld van zo’n broedvoorziening is een til voor vleermuizen of een kast voor de gierzwaluw. Een til kan in de wijk worden geplaatst en een verblijfplaats voor de gierzwaluw kan op de gevel van een huis worden gemonteerd. Dit alles om de dieren te beschermen en te voorkomen dat ze het moeilijk gaan krijgen om te overleven. Want dankzij deze producten kunnen de dieren gewoon hun leven voortzetten, op dezelfde manier als hoe ze dat daarvoor ook deden.

Wet natuurbescherming

Wanneer er een woning wordt gebouwd of wordt gerenoveerd, moet er namelijk aandacht worden geschonken aan de bescherming van dieren en planten. Dit moet volgens de Wet natuurbescherming: deze wet zorgt ervoor dat dieren en planten blijven bestaan. Als er wordt gebouwd kan dit gevolgen hebben voor de natuur. In de meeste gevallen moet je een vergunning aanvragen die voldoet aan de Wet natuurbescherming. Gelukkig zijn de bovengenoemde broedvoorzieningen diervriendelijk.

Natuurinclusief bouwen

Deze broedvoorzieningen behoren tot het natuurinclusief bouwen. Natuurinclusief bouwen is een nieuwe manier van bouwen die goed is voor de mens, dier en planten. De biodiversiteit wordt zo namelijk behouden. Dieren kunnen ongestoord broeden en zich voortplanten. Maar naast deze verblijfplaatsen voor dieren is natuurinclusief meer dan dat. Zo valt een groen dak en een groene gevel ook onder natuurinclusief bouwen. Dit werkt namelijk isolerend en verkoelend. Bovendien is het ook een goed plan om de grijze tuin te vervangen door een groene tuin vol planten. Hierdoor kunnen bijen en vlinders ook in jouw tuin leven. Bovendien is een groene tuin ook nog eens een stuk verkoelender dan een grijze tuin. Naast dat een groene tuin prettig is voor de dieren, is het ook nog eens prettig voor jou. Meer over natuurinclusief bouwen vind je wanneer je zoekt op ‘wat is natuurinclusief bouwen‘.