Vloerverwarming of radiatoren: de verschillen

Ga je een huis bouwen, of ga jij jouw huidige huis verbouwen? Dan moet je je een keer afvragen hoe jij jouw huis gaat verwarmen. Vaak wordt er de keuze gemaakt voor radiatoren, maar ook vloerverwarming is sinds de laatste paar jaren geliefd geworden. Om je een beeld te geven wat voor jou de beste keuze is, zetten wij hieronder de verschillen tussen vloerverwarming en radiatoren voor je op een rij.

Voordelen van vloerverwarming

Vloerverwarming is energiezuiniger dan radiatoren. Dit komt omdat een vloerverwarming minder warm moet zijn dan de radiator, om de gewenste temperatuur in de woning te krijgen. Ook komt dit doordat vloerverwarming de ruimte geleidelijk verwarmt, en er zo minder gauw warmte verloren gaat. Bovendien is vloerverwarming ideaal voor mensen met een stofallergie. Bij vloerverwarming verplaatst de lucht zich namelijk niet, wat betekent dat er ook geen stofdeeltjes in de lucht zullen ronddwarrelen. En last but not least is vloerverwarming ook ideaal voor in de zomer: je kunt namelijk in plaats van de vloer te verwarmen ook de vloer laten afkoelen.

Nadelen van vloerverwarming

Helaas bestaan er ook wat nadelen van vloerverwarming. Zo is de installatie van vloerverwarming wel iets duurder dan het installeren van radiatoren. Vooral wanneer je vloerverwarming wil aanleggen in een bestaand huis gaat het moeizamer, want dan moet er worden gefreesd in je vloer. Daarnaast is vloerverwarming iets trager dan het verwarmen via radiatoren.

Voordelen van radiatoren

Radiatoren zijn vrij eenvoudig te installeren. Dat is eigenlijk ook een van de grootste redenen waarom mensen kiezen voor radiatoren. Ook zullen de radiatoren in jouw woning sneller verwarmen dan vloerverwarming. Het duurt ongeveer een kwartiertje om een graad hoger te komen, terwijl vloerverwarming daar zo’n drie kwartier over doet. Dat betekent dat je met radiatoren vrij eenvoudig de temperatuur kunt regelen, want wanneer je de radiator uitdraait zal de temperatuur ook snel dalen. 

Nadelen van radiatoren

Wanneer je verwarmt met radiatoren zal de warme lucht zich verplaatsen naar de rest van de ruimte. Dat houdt in dat de ruimte niet geleidelijk wordt verwarmd, wat je wel hebt bij vloerverwarming. Bovendien is het verwarmen met een radiator niet echt energiezuinig. De temperatuur van een radiator moet namelijk wel zestig graden zijn om jouw woning te kunnen verwarmen. En natuurlijk blijf je met radiatoren last houden van koude voeten, en dat probleem wordt met vloerverwarming wél opgelost. Al met al is het maar net wat jij prettig vindt en welke manier van verwarming geschikt is voor jouw woning.