Waarom het vergelijken van een persoonlijke lening is aan te raden

Het kan natuurlijk altijd gebeuren dat je om wat voor reden dan ook er momenteel financieel even iets minder goed voorstaat. Door verschillende tegenslagen en allerlei extra kosten kun je ondanks dat je keurig iedere maand spaart even niet de uitgave doen die wel noodzakelijk is. Stel je voor dat je wasmachine of droger in één keer de geest geeft, dan kan die laatste 500 euro een enorm probleem vormen, waardoor je misschien wel enkele weken zonder zit om dit bij elkaar te kunnen sparen. Geld lenen bij familie of vrienden blijkt vaak een enorm taboe, waardoor een persoonlijke lening een goede uitweg kan bieden. Wel is het belangrijk om niet direct bij je eigen bank een persoonlijke lening af te lijken, aangezien er zoveel meer kredietverstrekkers op de markt zijn. Speciaal daarom hebben we een aantal tips voor je.

Voordelige rente

Kies je voor een persoonlijke lening, dan weet je dat je naast het geleende bedrag ook een verplichte rente zou moeten afdragen voor het lenen van dit geld. Natuurlijk houd je hier van te voren rekening mee, maar is het wel zo fijn dat je percentage tot het minimale kan worden beperkt. Doordat de verschillen tussen de verschillende geldverstrekkers best groot kan zijn, is het belangrijk om hier kritisch naar te kijken. Zo kan het heel goed zijn dat je bij de één maar 4 procent rente betaald en bij de ander 8 procent. Het vergelijken van een persoonlijke lening bij verschillende kredietverstrekkers is dus helemaal zo gek nog niet. Zo kan het dus heel goed zijn dat je bij je eigen bank, ondanks dat je hier misschien ook al een hypotheek hebt lopen, duurder uit bent dan wanneer je bij een andere partij geld leent.

Let op de voorwaarden

Een lagere rente is natuurlijk ontzettend fijn. Toch zijn er ook andere zaken waar je goed rekening mee moet houden. Vooral wanneer het om een wat kleiner bedrag gaat waarbij je eventueel ook een stuk sneller kunt aflossen, is het belangrijk dat je kredietverstrekker dit ook accepteert. Er zijn namelijk verschillende kredietverstrekkers waarbij vroegtijdig aflossen niet mogelijk is. Uiteraard kan het wel, maar dan betaal je hierover wel een boete. Deze boete staat meestal bijna gelijk aan de misgelopen rente. Een persoonlijke lening die qua rente wat voordeliger is, hoeft dus niet per definitie ook in z’n totaliteit voordeliger te zijn. Let hier dus goed op!

 Leen niet meer dan noodzakelijk is

 Nadat jij je persoonlijke lening hebt aangevraagd, duurt het vaak even voordat je goedkeuring krijgt. Wanneer het dan eindelijk zover is, is de kans aanwezig dat ze je naast het aangevraagde bedrag ook een aanbieding doen voor een hoger bedrag. Dit is vaak in combinatie met een wat lagere rente, zodat ze je proberen te verleiden om hier in mee te gaan. Ondanks het feit dat dit ontzettend verleidelijk is, is het natuurlijk niet verstandig om te doen. Je hebt namelijk niet voor niets een lening nodig. Kies je dan voor een hoger bedrag, dan worden ook je maandlasten hoger. Denk hier dus goed overna.