Overstappen van zorgverzekering: wel of niet doen?

Het einde van het jaar nadert en dat betekent dat we weer kunnen overstappen naar een andere zorgverzekering. In de meeste gevallen levert dat veel voordelen op én het is binnen no time gepiept. Zit jij er ook aan te denken of je nou wel of niet gaat overstappen? Hieronder helpen we je op weg.

Overstappen is vaak voordeliger

Zit je al bijna je hele leven bij dezelfde zorgverzekering en ben je nog nooit overgestapt? Dan is het tijd om daar verandering in te brengen. Wellicht betaal je op dit moment te veel voor jouw verzekering, en kun je bij een andere zorgverzekeraar terecht voor een veel scherper prijsje. Veel mensen stappen niet over omdat ze denken dat het te veel tijd en moeite kost. Niets is minder waar: er bestaan genoeg vergelijkingssites die jou binnen een paar seconden een overzicht laten zien met zorgverzekeraars. Ga bijvoorbeeld eens naar de website Poliswijzer.nl en ontdek of je op dit moment te veel premie betaalt in vergelijking met andere verzekeraars.

Kies de zorgverzekering die op jouw wensen aansluit

Een andere reden om over te stappen van zorgverzekeraar, is omdat jouw huidige zorgverzekering niet meer bij jou past. Wellicht ben je op dit moment verzekerd voor dertig fysiobehandelingen, terwijl je daar geen behoefte meer aan hebt. Ook kun je bijvoorbeeld aanvullend zijn verzekerd voor lens en bril, terwijl je je ogen net hebt laten laseren. Voor dit soort aanvullende verzekeringen betaal je alleen maar extra. Daarnaast kan het ook voorkomen dat jouw huidige zorgverzekeraar medicijnen niet meer vergoedt die jij juist nodig hebt. Je kunt in al deze gevallen het beste kiezen voor een zorgverzekering die wél bij jou past. Vergelijk zorgverzekeraars door gebruik te maken van een Zorgvergelijker.

Je kunt kiezen voor een collectieve zorgverzekering

Heb je een nieuwe baan? Dan kan het zijn dat jouw werkgever een collectiviteit aanbiedt. Dat betekent dat jij gebruik kunt maken van een collectieve zorgverzekering, waarvoor je in veel gevallen een stuk minder premie hoeft te betalen. Hiervoor is het vaak wel nodig om over te stappen van zorgverzekeraar.

Je wordt niet altijd geaccepteerd bij een nieuwe zorgverzekering

Een reden waarom je níet zou moeten overstappen van zorgverzekeraar, is het risico dat je niet altijd wordt geaccepteerd. Een zorgverzekeraar moet een basisverzekering verplicht accepteren, maar dit geldt niet voor een aanvullende verzekering. Als je veel zorg verwacht in het komende jaar en je je hiervoor aanvullend wil verzekeren, bestaat de kans dat je wordt afgewezen door de zorgverzekeraar. Wel kun je jouw basisverzekering en aanvullende verzekering bij twee aparte zorgverzekeraars afsluiten.