Wat is beter: kunstgras of echt gras?

Een groen gazon staat mooi in iedere tuin. Het ziet er gezellig uit en het geeft iets meer kleur aan de tuin. De een vindt het mooier om voor echt gras te gaan, en de ander heeft liever kunstgras in de tuin. Maar, wat is eigenlijk beter? Hieronder zetten wij de voor- en nadelen van beide grassoorten voor je op een rij.

Kunstgras: de voordelen

Mensen die kunstgras kopen willen eigenlijk nooit meer terug naar echt gras. Dit omdat kunstgras geen onderhoud nodig heeft. Je hoeft het niet te maaien, niet te verticuteren en niet bij te zaaien. Ook heel prettig is dat er geen onkruid op een kunstgrasmat kan groeien. Dat scheelt bij elkaar opgeteld wel dagen met werk. Bovendien is kunstgras tegenwoordig zo gemaakt dat het bijna niet van echt te onderscheiden is. En wanneer je een kleurtje wil – denk aan blauw, roze of oranje – dan is dat ook mogelijk. Neem een kijkje op kunstgrasgigant.nl/contact/vestiging-pijnacker en bekijk wat de mogelijkheden zijn voor jouw tuin!

Kunstgras: de nadelen

Kunstgras is iets duurder dan wanneer je kiest voor een echte grasmat. Dat is enigszins ook logisch, want je hebt er vervolgens helemaal geen omkijken meer naar. Bovendien staat kunstgras erom bekend dat het iets harder aan kan voelen dan echt gras. Toch is dit laatste erg afhankelijk van de kwaliteit en het soort kunstgras dat je koopt.

Echt gras: de voordelen

Een echte grasmat voelt heerlijk verkoelend aan in de zomer. De kinderen kunnen er lekker op spelen en wanneer ze vallen, krijgen ze geen schaafwonden. Bovendien is een echte grasmat beter voor het milieu. Het water kan zo namelijk goed wegspoelen na een hevige regenbui en een grasmat is prettig voor de diertjes die eronder leven. Daarnaast is een echt gazon goedkoper dan wanneer je kiest voor kunstgras.

Echt gras: de nadelen

We weten allemaal dat een echte grasmat erg veel onderhoud van je vraagt. Je moet het in de lente wel twee keer in de week maaien, je moet het een keer per jaar verticuteren en je moet het waar nodig bijzaaien. Ook kan er onkruid in een echte grasmat groeien en dat moet je er uit plukken. De een vindt dit een prima klusje, terwijl de ander dit een hels karwei vindt. En voor de mensen met een pollenallergie is gras ook niet heel prettig. Vooral wanneer het gras net gemaaid is kan het je behoorlijk wat niesaanvallen en jeukende ogen opleveren.