Alles wat jij moet weten over karton en kartonnen enveloppen

Alles wat jij moet weten over karton en kartonnen enveloppen

Wist je dat de geschiedenis van papier en karton ruim 2000 jaar geleden begon? In eerste instantie begon het met het maken van papier en later kwam daar ook de dikkere variant karton bij. In de loop der jaren werd de papiermakerij ook in Nederland steeds populairder. Vandaag de dag kunnen we niet meer zonder papier. Het wordt voornamelijk gebruikt om dingen op te schrijven en tekst en afbeeldingen op af te drukken. Maar papier kan ook gebruikt worden voor het verpakken van producten. Hetzelfde geldt voor karton. Omdat karton een stuk dikker en steviger is dan standaard papier, is het zeer geschikt als verpakkingsmateriaal. Maar hoe wordt karton nu eigenlijk gemaakt? Welke verschillende soorten bestaan er? En welke soort kartonnen envelop kan ik het beste kiezen? Je leest het allemaal in deze blog. Lees daarom snel verder!

Hoe wordt karton gemaakt?

Karton wordt net als papier gemaakt van een soort pulp. Deze pulp bestaat uit een mengsel van houtvezels en water en vormt de basis voor zowel papier als karton. Pulp hoeft tegenwoordig niet per sé van houtvezels gemaakt te worden, maar kan ook worden gemaakt van andere soorten vezels. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bamboe, gras en mineralen. Ook worden er aan pulp hulpstoffen toegevoegd zodat het te verwerken is en de gewenste kwaliteit kan worden behaald. Bij de productie van karton wordt veelal gebruik gemaakt van gerecycled oudpapier. Pulp uit oudpapier kan behoorlijk verontreinigd zijn en zal dus eerst gereinigd moeten worden voordat het door de kartonmachine gaat om er nieuw karton van te maken. Zo’n kartonmachine bestaat uit verschillende zeven die allemaal een laagje papier maken. Met behulp van een pers worden al deze laagjes papier tot slot op elkaar geperst.

Verschillende soorten karton

Karton kan op verschillende manieren worden toegepast en is dan ook te verkrijgen in verschillende soorten. Karton wordt grotendeels gebruikt voor het vervaardigen van kartonnen verpakkingen. Afhankelijk van het gebruik heb je hierbij de keuze uit massief karton, golfkarton, vormkarton en vouwkarton. Elke kartonsoort wordt op een andere manier gemaakt. Massief karton is eigenlijk een hele dikke laag papier. Golfkarton is zeer geschikt als transportverpakking omdat het schokken goed weet op te vangen. Vouwkarton zie je veel terug in consumentenverpakkingen omdat het zeer flexibel maar stevig is. Vormkarton is karton dat in een bepaalde gewenste vorm geperst kan worden. Denk bijvoorbeeld aan de op maat gemaakte kartonnen verpakkingen voor eieren.

Welke soort kartonnen envelop kan ik het beste kiezen?

Ben je van plan om producten te verzenden in een kartonnen envelop? Dan heb je veelal de keuze uit varianten gemaakt van massief karton of golfkarton. Enveloppen van massief karton zijn over het algemeen wat steviger dan enveloppen van golfkarton. Daar staat wel tegenover dat enveloppen van golfkarton schokken beter opvangen. Voor welke variant je ook kiest, kartonnen enveloppen zijn hoe dan ook een stuk steviger dan een standaard papieren variant. Kartonnen enveloppen kopen? Neem eens een kijkje in de webshop van Blok Packaging.