accu aansluiten

De accu opladen van de auto: zo doe je dat!

In het verleden moesten de alombekende busjes van de Wegenwacht er regelmatig voor uitrukken: auto’s die weigerden te starten door problemen met de accu. Bestuurders die bij het afsluiten van de auto vergaten om de dimlichten uit te zetten was daar een veelvoorkomende oorzaak van. Tegenwoordig bouwen meer en meer autoproducenten een onderdeel in die ervoor zorgt dat de lichten direct uitgaan zodra de automobilist de sleutel uit het contact haalt. Daarmee zijn alle accuproblemen de wereld helaas nog niet uit en behandelen we in dit blog een aantal tips hoe je de  accu weer pratende krijgt!

Hoe sluit ik startkabels aan?

Bij de aanschaf van je auto hoopte je er nooit gebruik van te hoeven maken, maar nu je accu het niet meer doet is het moment dan toch echt daar. Nadat je de startkabels uit een hoekje van de kofferbak hebt gevist, heb je een andere auto nodig van soortgelijk formaat. Vervolgens voer je onderstaand stappenplan uit:

  1. Nadat je alle elektronische apparaten (zoals de radio) hebt uitgezet en de auto’s naast elkaar hebt geparkeerd, open je de motorkappen van beide voertuigen.
  2. Verbind de rode kabel (met + plusteken) tussen de positieve tool van auto A en B. Let er op dat de kabels niet in de knoop zitten en je van de rode kabels afblijft. Zo voorkom je dat er kortsluiting optreedt!
  3. Doe vervolgens hetzelfde met de zwarte kabel (met – minteken) door de negatieve tools aan elkaar te koppelen.
  4. Laat de auto met werkende accu nu enkele minuutjes draaien voordat je het gaspedaal lichtjes intrapt voor 30 à 60 seconden. Hiermee regel je dat de niet werkende accu gevoed wordt.
  5. Heb je stap 4 volbracht? Probeer de auto met pech te starten. Lukt dit niet, dan kan het lonen om de kabels even los te maken en lichtjes te bewegen en daarna opnieuw vast te maken. Start de motor, dan laat je de auto voor 10 minuten lopen.
  6. Laat de motor van de pechauto draaien terwijl je de zwarte en rode kabel (in die volgorde) losmaakt. Nadat je het pedaal enkele minuten hebt ingetrapt, is het tijd om minimaal 20 minuten te rijden.

Welke andere manieren zijn er voor het opladen van de auto?

Heb je geen startkabels, dan kun je ook gebruikmaken van een acculader. Hierbij neemt de lader de rol over van de werkende auto. Hiervoor is het belangrijk dat je de accu uit de auto haalt en oplaadt in een geaard stopcontact. Groot nadeel van deze manier is de tijd: vaak gaat er een nacht overheen totdat de accu opgeladen is.

Er is ook nog een simpelere manier voor manuele voertuigen. Hier heb je een duwer en een bestuurder nodig, die de auto aan het begin van een heuvel zet. De bestuurder trapt de koppeling en rem in zodra de andere persoon duwt. Vervolgens wordt de auto in de tweede versnelling gezet, alvorens het voertuig op contact gezet wordt. Laat de rem los, zodat de auto in beweging komt. Als het goed is, start de auto nu weer!