populaire spelletjes

Wi-Fi 6 komt eraan – en het zal een aantal wifi-problemen oplossen

[responsivevoice_button voice=”Dutch Female” buttontext=”Naar dit bericht luisteren”]De naam van WI-Fi-standaarden met cryptische nummers- en letterreeksen zoals IEEE 802.11 is niet echt gebruiksvriendelijk. Het verantwoordelijke Wi-Fi Alliance® wil dat nu veranderen en heeft zojuist het nieuwe, supersnelle Wi-Fi de naam “Wi-Fi 6” gegeven. Vergelijkexpert legt uit wat dat precies is, hoe snel het internet gaat worden en welke router je daarvoor nodig hebt.

Reeds een paar maanden geleden werd de nieuwe standaard voor draadloos internet officieel aangekondigd. Dat gebeurde op dat moment nog steeds onder de volumineuze naam IEEE 802.11ax als opvolger van het huidige WIFI IEEE 802.11ac. De eerste kritiek op de officiele aankondiging werd al snel en over het hele internet verspreid. Wie moet deze gebruikersonvriendelijke benamingen nog begrijpen en weten over welke WI-FI-versie hij beschikt?
De Wi-Fi Alliance® – een organisatie van verschillende technologiebedrijven zoals Samsung, Microsoft en Sony, die er samen voor zorgen dat zoveel mogelijk apparaten compatibel zijn met de standaarden – aanvaarde de kritiek en kwam met een oplossing. In een blogbericht kondigde Alliance® nu aan de versies in de toekomst gemakkelijk te nummereren.De huidige standaard IEEE 802.11ac wordt nu “Wi-Fi 5”, de voorganger IEEE 802.11n “Wi-Fi 4” en de komende IEEE 802.11ax wordt vanaf nu “Wi-Fi 6” genoemd.

“Al bijna 20 jaar moeten gebruikers technische naamgevingen doorzoeken om na te gaan of ze de nieuwste versie van WI-Fi hebben”, zegt Edgar Figueroa, president en CEO van Wi-Fi Alliance®. “Het nieuwe naamproject is ontworpen om zowel de industrie als de gebruikers te helpen hun WI-FI makkelijker te begrijpen.”

In de toekomst zou je de versie zelfs kunnen herkennen in het WI-FI-logo bovenaan op de smartphone of op de laptop

Wi-Fi 6

Wat is Wi-Fi 6?

Wi-Fi 6 (802.11ax) is de opvolger van de in 2013 geïntroduceerde ac-standaarden (Wi-Fi 5). Hoe zit het met het nummer 802.11? Deze specificatie is ’s werelds meest gebruikte draadloze standaard en wordt onderhouden door het Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE). Dit zorgt ervoor dat alle apparaten met 802.11-certificering compatibel zijn met elkaar. Er worden voortdurend nieuwe standaarden toegevoegd, Wi-Fi 6 is gewoon een nieuwe stap in de ontwikkeling. De meest recente standaard Wi-Fi 5 is al enkele jaren oud en is al verschillende keren uitgebreid.

Welke functies biedt de Wi-Fi 6-standaard en hoe snel is deze?

Wi-Fi 5 wordt door WI-FI 6 vervangen, maar blijft de reeds bekende frequentiebanden 2.4 en 5 gigahertz (GHz) gebruiken. In het verleden gebruikten routers voor het zenden alleen het frequentiebereik van 2,4 GHz hetgeen vooral in het hoge bereik met een constant zendvermogen tot voordeel hat dikke wanden goed te kunnen doordringen. De 2,4 gigahertz-band is echter vaak overbelast, dus moderne routers schakelen regelmatig heen en weer tussen 2,4 en 5 gigahertz, afhankelijk van hun bezettingsgraad. Dit zorgt uiteindelijk voor minder interferentie en meer snelheid.

Naast Multiple Input, Multiple Output (MIMO), waarmee het gebruik van meerdere antennes op de router wordt verbeterd, ondersteunt Wi-Fi 6 nu een nieuwe technologie genaamd MIMO-OFDM, een afkorting voor Orthogonal Frequency Division Multiplexing. Bij veel gelijktijdige netwerktoegang vermindert OFDM door fijnere signaalsplitsing vertragingen in de transmissie.
Hoewel Wi-Fi 6 maar een ongeveer 37 procent hogere datatransmissie bereikt dan Wi-Fi 5, wordt de verwerkingscapaciteit dankzij OFDM verviervoudigt.
In de praktijk betekent dit een overdrachtssnelheid van maximaal 11 gigabits per seconde (Gbps). Dit is een grote sprong ten opzichte van van maximaal 1,3 Gbps die mogelijk zijn met Wi-Fi 5. Een film met een hoge 4K-resolutie zou in enkele minuten op de pc moeten staan. Muziek of foto’s zouden dat in minder dan een seconde moeten zijn.

Moet ik al een nieuwe router voor Wi-Fi 6 kopen?

Nee, het startsein voor Wi-Fi 6 komt pas in 2019. De belangrijkste gegevens voor de standaard zijn echter vastgesteld, daarom zijn de eerste compatibele routers al geïntroduceerd. HIer komen we later op terug.
Om supersnelle snelheden van één of meer gigabits per seconde te behalen, moet je natuurlijk de juiste verbinding hebben. Momenteel zijn er via de kabel 500 Mbps mogelijk. De verschillende snelheden kunt u hier vergelijken.