Wat is beter: een handtandenborstel of een elektrische tandenborstel?

‘Poets je elektrisch of met de hand?’, een vraag die door veel tandartsen wordt gesteld. Het is een belangrijke vraag, omdat het resultaat van beide borstels wel degelijk kan verschillen. Hieronder lees je alles over de verschillen tussen een handtandenborstel en een elektrische tandenborstel.

Elektrisch poetsen is beter

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: een elektrischte tandenborstel is beter dan een gewone handtandenborstel. Met een elektrische tandenborstel wordt tandplak nou eenmaal beter verwijderd. Tandplak weghalen is een karwei die veel poetswerk nodig heeft en dat doet de elektrische tandenborstel voor jou. Wanneer je dit met een gewone handtandenborstel van plan bent, wordt er vaak te hard geschrobd. Als er te veel druk op de tanden wordt uitgeoefend kan dat ervoor zorgen dat jouw tanden beschadigd raken. Er bestaan zelfs elektrische tandenborstels die aangeven dat je te hard op te tanden drukt.

De voordelen van een elektrische tandenborstel

Een elektrische tandenborstel is dus veel veiliger voor jouw gebit dan een handtandenborstel. Bovendien zal een elektrische tandenborstel beter werk verrichten dan een handtandenborstel. Een elektrische tandenborstel is namelijk in staat om bij de lastige hoekjes en spleetjes in jouw gebit te komen, waar een gewone tandenborstel moeite mee heeft. Een elektrische tandenborstel maakt ook nog eens snellere bewegingen, waardoor jouw gebit binnen no time schoon is. Er zit zelfs op nieuwe elektrische tandenborstels een timer die aangeeft wanneer jouw poetsbeurt klaar is. Vaak is dit na twee minuten, aangezien het wordt aangeraden om twee minuten lang te poetsen. 

Sonisch of roterend

Het moge duidelijk zijn dat je beter een elektrische tandenborstel kunt aanschaffen dan een handtandenborstel. Wanneer je op zoek gaat naar een elektrische tandenborstel, kom je gegarandeerd de begrippen ‘sonisch’ en ‘roterend’ tegen. Maar, wat is dan het verschil tussen deze twee? Een nieuwe sonische tandenborstel heeft een langwerpige borstelkop, zoals je gewend bent bij een gewone handtandenborstel. Deze tandenborstel trilt, maar dat doet een roterende tandenborstel ook. De kop van een roterende tandenborstel is echter wel anders. Deze is rond én draait daarnaast ook nog rond.

Zo poets je met een elektrische tandenborstel

Maak de tandenborstel schoon en kies een van de beste tandpasta tabletten uit die past bij jouw gebit. Vooral eentje met fluoride is goed, want fluoride maakt de tanden sterker. Vervolgens zet je de tandenborstel tegen jouw tanden aan. Je zet de tandenborstel aan en voilà, het zal vanzelf zijn werk doen. Ga alle tanden een voor een bij langs, maar vergeet ook niet tussen de tanden te poetsen en rondom het tandvlees.