Uitvaartverzekering vergelijken: deze factoren spelen mee in de premie

Het is een van de meest verstandige dingen die je kunt doen; het afsluiten van een uitvaartverzekering. Zo voorkom je dat je de nabestaanden na je overlijden opzadelt met financiële sores omdat jij de verzekering niet voor elkaar had. De hoogte van de maandelijkse premie is afhankelijk van een aantal factoren.

Hoe jonger je bent, hoe minder premie je betaalt

Het bedrag dat je per maand betaalt ligt onder meer aan de leeftijd; hoe jonger je bent, hoe minder premie je maandelijks af hoeft te dragen. Ook de looptijd van je verzekering speelt een rol. Verzeker jij je vijftien, twintig of dertig jaar? Of kies je voor levenslang verzekeren? Dan betaal je uiteraard een lager maandbedrag dan als je besluit voor een periode van tien of vijftien jaar te kiezen. Uiteraard speelt ook de hoogte van het verzekerd bedrag een rol. De premie gaat omhoog naarmate je te verzekeren bedrag voor de uitvaart hoger ligt.

Crematie is altijd goedkoper

Daarnaast speelt ook het feit of je een crematie of een begrafenis wenst een rol bij de hoogte van de premie. Een crematie is altijd goedkoper. Zo bespaar je bijvoorbeeld grafrechten die je wel moet betalen voor een begrafenis. Ook bespaar je de kosten voor een dure grafsteen. En zo kun je dus wel degelijk invloed uitoefenen op de hoogte van de premie van de uitvaartverzekeringen.

In geld of natura

Levenslang verzekeren is overigens niet eens nodig. Vaak kun je binnen een periode van dertig jaar de premie betalen waarvoor jij verzekerd bent van een uitvaart. Vanwege de lagere premie zou je voor levenslang kunnen kiezen, beslist nodig is dit zeker niet. Daarnaast is het dus erg verstandig om zo jong mogelijk te beginnen met het betalen van de premie voor een uitvaartverzekering. Wat betreft die verzekering: je kunt kiezen uit uitbetaling in geld en in natura. In natura betekent dat je vooraf besproken diensten verleend worden.

Bij een kapitaalverzekering wordt het bedrag dat afgesproken is uitgekeerd. Overigens is het niet handig om op het bedrag te gaan zitten wat je nu kwijt zou zijn voor  een uitvaart. Alles wordt duurder in de toekomst, je uitvaart dus ook. Daarom is het goed het bedrag dat nu staat voor een uitvaart ruim aan te houden. Dan zit je altijd goed. Door uitvaartverzekering vergelijken kun je zien welke aanbieder het best bij jouw situatie past.