autoverzekering (1)

Autoverzekering vergelijken: deze factoren spelen mee in de premie

Autoverzekering vergelijken: deze factoren spelen mee in de premie

In ons land moet je een verzekering auto afsluiten om het simpele feit dat in ons land tenminste een WA-verzekering bij wet verplicht is. Zonder verzekering mag je de weg niet op en doen je dit toch dan riskeer je een fikse boete. Op zoek naar een goedkope autoverzekering? Check dan eens een van de vele vergelijkingssites die je op internet vindt.

Premie is van verschillende factoren afhankelijk

Het zal je zeker opvallen dat de premies in hoogte kunnen verschillen en het kan straks zelfs zo zijn dat jij veel meer betaalt dan je buurman. De premie die je moet betalen voor de autoverzekering is namelijk van verschillende factoren afhankelijk. Zo speelt het merk auto dat je rijdt net als het gewicht van de auto een rol. Hoe zwaarder de auto, hoe duurder de verzekering. De reden is simpel; met een zwaardere auto kun je meer schade veroorzaken dan met een lichtere uitvoering. Heb je een snelle auto? Dan betaal je vaak ook meer premie.

Leeftijd speelt een grote rol

Zeker ook de leeftijd speelt een grote rol. Ben je beginnend bestuurder dan betaal je meer dan wanneer je ervaren bent en na je zeventigste jaar stijgt de premie weer. In alle gevallen word je beschouwd als een bestuurder met een grotere kans op een ongeval en moet je dus meer verzekeringspremie voldoen. In ons land is zoals gezegd een WA-verzekering verplicht. WA staat voor wettelijke aansprakelijkheid en als je met een dergelijke verzekering een ongeval veroorzaakt dan wordt alleen de schade van de tegenpartij vergoed. Wat ook een grote invloed heeft op de hoogte van de premie is het aantal schadevrije jaren dat je gereden hebt. Hoe langer je schadevrij in het rond rijdt, hoe lager de premie.

Soms betalen eigenaren de schade liever zelf

Veroorzaak je na jaren een ongeval? Dan gaat je verzekeringspremie meteen weer omhoog. Dat is ook de reden dat bij kleinere schades autobezitters ervoor kiezen om de schade aan de auto zelf te voldoen. Anders vallen ze te ver terug wat betreft de no-claim en betalen ze meer premie. Is het schadebedrag laag – lager dan het bedrag dat de premie omhoog zou gaan- dan is dat een verstandig besluit.  En zo kan het inderdaad zijn dat je voor ogenschijnlijk dezelfde verzekering voor je auto veel meer of minder betaalt dan je buurman.