Prepaid vs sim only

Wanneer sim-only voordeliger is dan prepaid

[responsivevoice_button voice=”Dutch Female” buttontext=”Naar dit bericht luisteren”]

De tijd dat het merendeel van de Nederlanders rondliep met prepaid is al lang verleden tijd. Toch zijn er een hoop mensen die niet heel veel bellen, sms’en en – op Whatsapp na – geen internet verbruiken. Waarom zou je dan een sim-only abonnement aanschaffen? Prepaid lijkt de goedkoopste optie maar dat is niet altijd zo. We zijn op onderzoek gegaan om te achterhalen wanneer je voordeliger uit bent met een sim-only abonnement en wanneer met prepaid.

Prepaid aanbieders

 Voor prepaid zijn er een heleboel aanbieders. Telecom aanbieders zoals Vodafone, Lebara en Ortel geven je een prepaid simkaart helemaal gratis. Zelfs de verzendkosten worden voor je betaalt. Bij KPN, T-Mobile, Telfort en Simyo betaal je slechts €5 maar krijg je daarbij wel tot €10 aan beltegoed er helemaal gratis bij. Voor mensen die weinig bellen lijkt dit op het eerste gezicht de best mogelijke deal. Er kleven wel een hoop nadelen aan prepaid pakketten die niet heel duidelijk worden gecommuniceerd.

 

  1. Je beltegoed is niet onbeperkt geldig. Dit verschilt per aanbieder maar om je een idee te geven: 3 maanden – 12 maanden moet je jouw tegoed gebruiken of opwaarderen. Lees de voorwaarden van je prepaid provider goed door om te achterhalen wat bij jouw aanbieder van toepassing is.
  2. Als je niet binnen een bepaalde periode beltegoed of een bundel aanschaft verlies je jouw nummer. Het opwaarderen van beltegoed begint vanaf €5 en een bundel kost vaak ook zoveel

Er leeft het idee dat prepaid handig is voor gebruikers die vaker gebeld worden en zelf maar enkele keren per jaar bellen. Een abonnement zoals sim only aanschaffen lijkt daarom onnodig en dat kan ook zo zijn. Echter moet je er wel rekening mee houden dat je jouw tegoed en nummer kan verliezen als je niet precies weet wat de voorwaarden zijn. Bij zowel sim only als prepaid moet je een prepaid telefoon kopen. Een mooie abonnement aanschaffen met een telefoon erbij kan nog steeds, maar je krijgt daarbij een BKR-registratie en daar staan de meeste mensen niet om te springen.

Simyo is de beste prepaid aanbieder

De beste prepaid provider is Simyo. Deze aanbieder heeft al vele jaren op een rij de award voor beste prepaid provider gewonnen. Dat komt omdat hun prepaid pakket de beste voorwaarden heeft. Dit zijn die voorwaarden:

  • Je beltegoed blijft onbeperkt geldig zolang je minimaal één keer per half jaar één telefoneert, smsje stuurt, verbinding maakt met internet, internetbundel aanschaft of je beltegoed opwaardeert.
  • Vast tarief van €0,10 per min/sms
  • 15 ct per MB
  • KPN netwerk

Een internet bundel gebruiken is altijd goedkoper dan betalen per losse mb. Simyo heeft de volgende internet bundels:

  • €5 voor 150mb
  • €7,50 voor 500mb
  • €10 voor 1000mb

Sim-only

Hoeveel maandelijkse abonnementen heeft een huishouden tegenwoordig wel niet? Het liefst willen we nergens aan vast zitten. Gewoon betalen wanneer het jouw uitkomt. Dat is de reden waarom prepaid vroeger zo populair was en de abonnementen helemaal niet. Er zijn meer telecom aanbieders die met hun prepaid services stoppen of zijn gestopt. Hollandsnieuwe is al enkele jaren gestopt met hun prepaid pakketten en budget aanbieder Simpel stopt met Simpel Prepaid op 1 augustus 2019.  Het lijkt erop alsof sim-only door je strot wordt geduwd. Dat is misschien ook wel zo maar niet geheel onterecht. Tegenwoordig kan je een sim-only abonnement al afsluiten voor €4,5 per maand.

Voor die €4,50 per maand profiteer je van een hoop belminuten, smsjes en internet. Prepaid bellen kan vanaf €10 per jaar, wat natuurlijk meer is dan het goedkoopste sim-only abonnement. Toch betaal je omgerekend heel veel meer voor je belminuten, sms’jes en internet dan wanneer je gebruik maakt van een kleine sim-only abonnement.

Simpel is de goedkoopste sim-only abonnement

Het goedkoopste sim-only pakket zonder aanbieding is die van Simpel. Je ontvangt voor €4,50 100 minuten, 500 smsjes en 250 mb per maand.

Dit abonnement kost €20 administratiekosten en je betaalt €108 voor het 2-jarige abonnement. Opgeteld kost het goedkoopste sim-only €128 per 2 jaar. Dat is €64 per jaar en €5,33 per maand.

Conclusie

Voor €5,33 heb je bij Simyo prepaid 35mb of 150mb (pakket) of 53,5 belminuten/sms’jes per maand. Verbruik je minder dan dat per maand voor de komende 2 jaar, dan ben je goedkoper uit met een prepaid pakket. Wanneer je meer internet, belminuten en/of internet nodig hebt voor de komende 2 jaar, kan je beter voor een sim-only abonnement van Simpel kiezen.