Op deze manier maak je latte art!

Overal zie je het, die mooi kopjes koffie met de meest leuke en grappige vormpjes in het schuim. Het lijkt zo makkelijk om deze creaties te maken, echter komt er meer bij kijken en zul je zien dat je vanaf het begin moet beginnen. Wil je weten hoe je moet beginnen met latte art en erachter komen hoeveel figuurtjes je zullen lukken? Lees dan gauw verder!

Wat is latte art nou precies?

Latte art wordt gezien als kunst in een kopje koffie. Het zijn figuurtjes die gemaakt worden om een espresso te decoreren met behulp van melk en een melkkannetje. Door een unieke techniek toe te passen, kun je verschillende figuurtjes maken, denk aan een hartje of een bloem.

Wat heb je nodig voor latte art?

Latte art wordt voornamelijk toegepast op espresso gerelateerde koffiedrankjes. Voor het maken van latte art heb je het volgende nodig:

–         Een goede espresso

–         Volle melk (dit is de beste keus, maar je kan ook voor halfvolle of magere melk kiezen)

–         Een cappuccino kopje

–         Een melkopschuimer en een melkkannetje

–         Ontzettend veel geduld

Goede espresso

Om latte art te maken, raden wij je aan om espresso als basis te nemen. Doordat een espresso een klein portie koffie is, blijft er genoeg ruimte over om de melk in te schenken. Zorg ervoor dat bij het zetten van de espresso een mooie cremalaag op de koffie ontstaat. Deze cremalaag zorgt voor het contrast met de witte kleur van de opgeschuimde melk. Op zoek naar een goede espresso? Bij Koffie Henk bijvoorbeeld kun je talloze espresso soorten vinden.

Melkschuim

Om latte art op de juiste manier te maken, moet je ervoor zorgen dat je microfoam creëert. Dit is super gladde melkschuim zonder grote bellen. Om microfoam te krijgen, kun je beter niet de standaard melk uit de supermarkt gebruiken. Gebruik in plaats daarvan ‘barista melk’. Dit is volle melk wat voldoende eiwitten en vetten bevat om latte art te maken. De eiwitten zorgen ervoor dat de melk goed kan opschuimen en de vetten zorgen voor een zachte structuur. Om microfoam te krijgen, is er veel oefening nodig. Het is belangrijk om het stoompijpje correct in de melk te plaatsen. Houd er rekening mee dat je deze niet verhit boven de 65 graden Celsius.

Doorschenken, doorschenken!

Om goede figuurtjes te maken in je koffie, is het belangrijk dat je het doet met een vloeiende beweging. De periode van het schenken kan in drie groepen worden verdeeld: hoog schenken, laag schenken en weer hoog schenken. De afstand van de melkkan ten opzichte van het kopje is het begin van latte art. Begin met het schuin houden van het kopje. Houd het melkkannetje vervolgens hoog en schenk door de cremalaag heen totdat het kopje halfvol is. Verlaag vervolgens het kannetje tot 1 cm van de rand in één vlotte beweging en schenk door zodat er een witte gevulde cirkel verschijnt. Daarna houd je het kannetje weer hoger voor een dunne straal die het figuurtje af zal maken. Oefen dit vervolgens een paar honderd keer en je kan jezelf een barista noemen!