Begin je met hardlopen? Bereid je dan goed voor!

Na een drukke werkdag een ontspannen rondje hardlopen rond het plaatselijke meer met de zon in je gezicht, klinkt als de ideale situatie toch? Jammer genoeg is dit voor veel mensen niet het geval. Vaak wordt hardlopen geassocieerd met pijnlijke voeten, vermoeidheid en weinig motivatie. Je haat hardlopen of je houdt ervan. Althans, zo lijkt het. Wat er bij veel mensen die niet van hardlopen houden misgaat, is de voorbereiding. Zij hebben bijvoorbeeld niet de best route uitgestippeld voor hun ronde of ze dragen het verkeerde schoeisel. Hierdoor wordt de ontspannende ronde rond het meer ineens een survival tocht langs het asfalt. Met deze tips weet jij zeker dat je goed voorbereid op pad gaat!

De beste route

Een onderdeel dat, gek genoeg, vaak niet veel aandacht krijgt is de route. Mensen verdiepen zich eerder in welke hardloopschoen het beste bij hun past, dan in welke route zij willen gaan lopen. De route is niet alleen belangrijk voor het bepalen van de intensiteit van de ronde, ook is dit bepalend voor het schoeisel wat je moet dragen. Zo heb je bijvoorbeeld een ander soort schoen nodig wanneer je veelal over gras loopt, dan wanneer je over zand loopt. Bepaal dus nog voordat je hardloopschoenen aanschaft welke route jij gaat hardlopen. Let er hierbij op dat dit een route is die jou motiveert te blijven lopen. Krijg jij energie van de natuur? Kijk dan of er een natuurgebied in de buurt is met mooie begroeiing en misschien zelfs een meer. Krijg jij juist energie van andere mensen? Vraag dan eens rond of er een route is die veel mensen hardlopen, zodat jij deze ook kunt lopen. Op die manier is de kans groot dat je met meerdere mensen tegelijk de ronde loopt.

Houd jouw voortgang goed bij

Iets wat demotiverend werkt en wat veel mensen vergeten, is het bijhouden van de voortgang. Niks werkt motiverender dan zien dat jij jouw ronde deze week vijf minuten sneller hebt gelopen dan vorige week. Dit kun je doen door bijvoorbeeld een notitie bij te houden van hoe snel jij jouw ronde loopt, maar ook een smartwatch of fitbit kan hierbij helpen. Deze slimme horloges kunnen veel verschillende gegevens tracken. Denk hierbij het aantal stappen dat je zet, de tijd die je loopt en je hartslag. Door dit bij te houden heb je meer inzicht in de voortgang die je boekt. Niet alleen in je snelheid, maar ook in je fitheid! Zorg er wel voor dat je een sterk horlogebandje aan jouw smartwatch hebt zitten op het moment dat je deze draagt tijdens het hardlopen. Het zou ontzettend zonde zijn als deze tijdens jouw PR breekt. Online vind je verschillende aanbieders, zoals Watchbandjes shop, die kwalitatief goede bandjes verkopen voor jouw smartwatch. Zo begin je goed voorbereid aan jouw hardloop carrière!