De eilanden Burano en Murano in Venetië: wat valt er te zien?

Heb je een trip gepland richting Venetië, maar kun je geen genoegen krijgen van deze stad op palen? Dan kun je jouw bezoek nog leuker maken. In de buurt van Venetië liggen namelijk twee eilanden: Burano en Murano. Het is hier een stuk rustiger dan Venetië zelf én op deze eilanden is ook genoeg te beleven. Hieronder vertellen we je meer over deze twee typisch Italiaanse plekjes.

Weg uit de drukte

Wanneer je in Venetië bent zal je met open mond naar al het moois kijken. Maar ook zul je al gauw merken hoe druk het er is. Om aan deze drukte te ontsnappen kun je eilandhoppen. Rondom Venetië liggen namelijk talloze eilanden die je een voor een met de boot kunt bezoeken. En deze zijn net zo mooi als Venetië zelf. Twee daarvan zijn Burano en Murano, veruit de populairste van het koppel. Wanneer je naar Burano en Murano wil neem je dus ook de boot. Deze boot noemt men de vaporetto, oftewel de waterbus. Wel is het handig om van tevoren een plekje op de boot te reserveren; vooral in het hoogseizoen zijn deze plekjes erg gewild. 

Murano: het eiland van de glasblazers

Murano is het eerste eiland dat je tegenkomt als je met de vaporetto naar de eilanden gaat. Je kunt Murano zelfs zien wanneer je nog in Venetië bent. En bovendien is Murano een soort mini-Venetië, want Murano is eigenlijk een verzameling van allerlei kleine eilandjes die met waterwegen met elkaar zijn verbonden. 

Waar Murano vooral om bekend staat is het grote aantal glasblazers op het eiland. Heel vroeger waren de glasblazers te vinden in Venetië zelf, maar vanwege het grote brandgevaar voor de stad moesten ze verhuizen naar een ander eiland. Dat is dus Murano geworden. Het is dan ook niet zo gek dat je er allerlei handgeblazen glaswerk kunt kopen. Ook kun je demonstraties volgen van glasblazers en je kunt het natuurlijk van dichtbij bekijken. En dat is interessant om te zien, want glasblazen is een vak apart. Daarnaast bestaan er genoeg glaswinkeltjes op het eiland. 

Naast de glasblazers is het eiland van zichzelf ook prachtig om te zien. Zo heb je de Basilica Dei Santa Maria e San Donoato: de mooiste kerk van Murano. Loop daarna een rondje over het eiland en loop over de vele bruggen net zoals we in Venetië gewend zijn. Je zult vanzelf merken hoe fotogeniek het eiland wel niet is. Sluit deze eiland-bezichtiging af met een lekker hapje en een drankje bij een van de vele gezellige restaurantjes. Je kunt Murano bezoeken wanneer je maar wil: dagelijks vaart de vaporetto van 4.20 uur tot 23.20 uur.

Burano: een eiland met een en al kleur

Zo’n tien kilometer verderop ligt het kleine eilandje Burano. Burano staat bekend om zijn kleurrijke gebouwen, en dat zie je meteen wanneer je met de vaporetto aan komt varen. Ieder huisje op dit eiland is namelijk in de vrolijkste kleuren geverfd. En dat is dan eigenlijk ook het enige wat er op Burano te doen valt. Lekker rondlopen, om je heen kijken en genieten van de vrolijkheid om je heen. Bovendien wonen er ongeveer drieduizend mensen op het eilandje die jou vriendelijk willen begroeten. Deze mensen leven dan ook voornamelijk van de vele toeristen die het eiland komen bezoeken. Jaarlijks komen er wel een miljoen toeristen naar Burano.

Naast dat de toeristen een bron van inkomsten zijn, verdienen ze ook hun geld met het maken van kant. Een specialisme van het eiland is namelijk kantklossen, de techniek waarmee kant wordt gemaakt. Je vindt dan ook talloze winkeltjes waar je creaties van kant kunt kopen. En als je dit wil kopen is het op Burano zeker jouw kans, want goedkoper ga je het niet vinden.

Burano bezoeken is zeker een aanrader wanneer je in Venetië bent. Neem ook vooral je fotocamera mee, want Burano is een fotogeniek eilandje. Italiaanser dan dit kun je namelijk niet krijgen!

Tips om Murano en Burano te bezoeken

Het is zonde wanneer je Murano en Burano niet op gaat zoeken wanneer je in de buurt van Venetië bent. Je zult er namelijk zeker geen spijt van krijgen! De enige manier om deze eilanden te bezoeken is per vaporetto. Het is slim om hiervoor een meerdaagse ticket te kopen, zodat je ook nog andere eilandjes en bezienswaardigheden kunt spotten met de vaporetto. Vanaf San Marco neem je lijn 4.2/4.1 richting Murano. Neem vervolgens lijn 12 om door te gaan naar Burano. En wanneer je op Murano de glasblazers wil spotten: ga dan in de vroege ochtend.