De beste kussens voor de zwangerschap

Zowel in de voorbereiding op de zwangerschap als tijdens het geven van borstvoeding is een zwangerschapskussen ideaal. Het is een kussen dat gemaakt is voor de aanstaande moeder: een échte uitvinding! Je kunt er namelijk op chillen en het is een handig hulpmiddel om jouw kleine te voorzien van eten. Een zwangerschapskussen wordt daarom ook wel een voedingskussen genoemd. Hieronder lees je waar je op moet letten voor het aanschaffen van zo’n kussen.

Allereerst is het goed om te benoemen dat iedere vrouw haar eigen behoeftes heeft. Het verschilt dan ook per persoon wat het beste zwangerschapskussen is. De ene vrouw heeft namelijk last van veel krampen terwijl de ander de nacht zonder pijn en moeite doorkomt. Sta dus vooral stil bij jouw behoeftes.

De perfecte uitvinding

Een voedingskussen gebruik je – zoals de naam al zegt – om te voeden. Het is belangrijk om het kussen goed neer te leggen zodat je jouw kleine op een goede manier borstvoeding kunt geven, of vanuit de babyfles. Wanneer je borstvoeding gaat geven, zorg er dan voor dat je het kussen dicht tegen jouw lichaam houdt. Dit zorgt ervoor dat de baby niet aan de tepel gaat trekken. 

Bovendien kun je een zwangerschapskussen gebruiken om lekker te kunnen slapen. Wanneer een aantal lichaamsdelen beginnen pijn te doen, is het een aanrader om zo’n kussen te gebruiken. Ook kun je last hebben van maagzuur of het vasthouden van vocht. Dit zijn tekenen dat jouw lichaam schreeuwt om ondersteuning. Dankzij een zwangerschapskussen heb jij de optimale ondersteuning. Zeg maar hallo tegen een goede nachtrust!

Zo gebruik je het

Een zwangerschapskussen gebruik je om verschillende redenen. Het kan je helpen om de pijn te verlichten en het is een handig hulpmiddel om jouw kleine voeding te geven. Toch zijn er een aantal verschillende kussens met elk hun eigen voordelen.

1. U-kussen

Het voedingskussen in de vorm van een U gebruik je als het ware op de kop. Je houdt met jouw armen de zijkant van de U vast en laat jouw hoofd rusten op de onderkant van de U, dus op de ronding van het kussen. Dankzij een U-kussen krijg je de optimale ondersteuning.

2. C-kussen

De naam verklapt het al, maar een C-kussen is een kussen in de vorm van de letter C. Dit kussen past zich aan jouw lichaamsvorm aan. Leg jouw hoofd op het bovenste deel van het kussen en je zult merken dat ook dit kussen jou voldoende steun geeft.

3. Lang kussen

Het lange kussen is een kussen die ongeveer net zo lang is als de gemiddelde vrouw. Je kunt hier dus lekker mee knuffelen en mee slapen. Je kunt het tussen jouw armen en benen klemmen terwijl je met jouw hoofd op het kussen ligt. Echter, als je ondersteuning zoekt voor jouw rug, is dit lange kussen niet geschikt.

4. Wigvorm

Het zwangerschapskussen in de vorm van een wig is klein. Dit heeft meerdere voordelen, want het neemt niet zo veel ruimte in beslag en het is handig mee te nemen. Bovendien kun je de wig gebruiken voor onder jouw buik, achter je rug of onder je hoofd.