Zo kies jij de beste kweeklamp voor een bloeiende tuin

Je hebt ze vast weleens zien hangen, die enorme lampen in een kas die alle planten verlichten. Deze lampen worden ook wel kweeklampen of groeilampen genoemd. Toch worden deze lampen niet alleen in kassen en tuincentra gebruikt. Je kunt er namelijk ook voor kiezen om zelf een kweeklamp te gebruiken voor jouw eigen tuin. Dankzij zo’n lamp wordt jouw tuin nóg vrolijker door al die bloeiende planten. Weet je niet goed waar jouw speurtocht naar een kweeklamp moet beginnen? Hieronder zullen wij jou een handje helpen zodat jij de juiste kweeklampen kunt kiezen. Zeg maar hallo tegen een kleurrijke tuin!

De voordelen van een LED-kweeklamp

Allereerst zitten er een boel voordelen verbonden aan het gebruiken van een kweeklamp. Vooral een LED-kweeklamp is populair geworden onder de tuinders. Jouw planten zullen namelijk – misschien wel letterlijk en figuurlijk – groeien als kool, je hoeft minder voeding aan jouw groene vrienden te geven en ook bespaart het op de energiekosten. Het stroomverbruik van LED-kweeklampen is namelijk wel negentig procent minder dan de ‘gewone’ kweeklampen. Dat is een fijne win-winsituatie. Ook zal de LED-kweeklamp een stukje langer meegaan. Een normale kweeklamp heeft namelijk een levensduur van ongeveer tweeduizend branduren, terwijl een LED-kweeklamp wel tachtigduizend branduren mee kan gaan.

Tip 1: Kies voor duurzaam

We benoemden het net al even kort, maar het is verstandig om voor een duurzame kweeklamp te kiezen. Wanneer een lamp is ingebouwd met materialen van hoge kwaliteit kan deze wel jarenlang meegaan. Daarnaast gebruik je de kweeklamp waarschijnlijk meerdere uren per dag. In dat geval wil je natuurlijk voor een lamp kiezen die niet te veel energie verbruikt.

Tip 2: Kijk naar de warmteafgifte

Je wil natuurlijk dat jouw planten zo lang mogelijk mooi blijven. Hiervoor is het belangrijk om te kijken naar de warmteafgifte van de kweeklamp. Er kan namelijk behoorlijk wat warmte van een kweeklamp afkomen. Als deze te dicht bij jouw favoriete plant staat, kan het zijn dat deze gaat verbranden. Dat wil je natuurlijk te allen tijde voorkomen. Check daarom altijd voor het aanschaffen hoe hoog de warmteafgifte van de lamp is. Gelukkig zijn LED-kweeklampen een stuk koeler dan de ‘gewone’ kweeklampen.

Tip 3: Kijk naar de stralingshoek

Als je een grote tuin hebt, is het belangrijk dat al jouw planten worden verlicht door de kweeklamp. Hiervoor is het belangrijk dat je een kweeklamp kiest met een grote stralingshoek. Daarnaast kan het een tip zijn om voor meerdere kweeklampen te kiezen met een wat kleinere stralingshoek, dan voor één kweeklamp met een grote stralingshoek. Hiermee weet je zeker dat ook de planten aan de zijkant van jouw tuin in het licht staan. Wel is het belangrijk dat je in dat geval kiest voor dezelfde lichtintensiteit. 

Tip 4: De juiste lamp voor de juiste plant

Het is belangrijk dat de lamp geschikt is voor de planten die in jouw tuin staan. Iedere plant heeft namelijk zijn eigen behoefte. Ook al heeft iedere LED-kweeklamp over het algemeen dezelfde functie, er bestaan ook lampen die specifiek gericht zijn op een bepaalde soort plant. Zo heeft een paprikaplant een heel andere verzorging dan bijvoorbeeld een rozenstruik. Vraag jezelf dus eerst af voor welke planten jij een kweeklamp wil gaan gebruiken en check de behoeftes van die planten.

Tip 5: Kies het juiste spectrumlicht

Uit onderzoek blijkt dat planten goed gaan onder rood of blauw licht. Deze planten waren namelijk na verloop van tijd gegroeid tot een krachtige plant van hoge kwaliteit. Daarnaast is ook gebleken dat planten infraroodlicht en UV-licht fijn vinden. Dit bevordert namelijk het aanmaken van fotosynthese en hars. Kies dus voor een LED-lamp met deze kleuren, of nog beter: een combinatie van deze lichtkleuren.