De belangrijkste technische kenmerken van een kwaliteits horloge

Een horloge is iets persoonlijks. Iedereen heeft zijn eigen smaak en zoekt naar een uniek design en horloge stijl. Daarom willen we niet zeggen wat een goed of slecht horloge is, maar wat de aspecten zijn van een kwaliteitshorloge in het algemeen. En hoe deze elementen van een kwaliteits horloge herkenbaar zijn.

Specifieke materialen van een luxe horloge

Een kwaliteitshorloge is in ieder geval gemaakt van RVS. Een Tommy horloge van titanium of keramiek is harder / beter, maar die horloges hebben ook een duurder prijskaartje. Roestvrij staal kan in vergelijking met ‘normaal’ staal niet worden aangetast door vocht en transpiratie. Ook het krijgen van huidirritatie is zeldzaam bij een roestvrijstalen horloge.

Verder is een PVD-coating belangrijk om ervoor te zorgen dat een goud, roségoud, zilver of zwart horloge zijn kleur behoudt. Een horloge zonder coating kan bij veelvuldig gebruik binnen een jaar verkleuren. De gebruikte materialen worden vaak op de achterkant van een horloge weergegeven. Let op: Roestvrijstalen (horloge) achterkant geeft aan dat alleen de achterkant van het horloge van roestvrij staal is.

  • Daarnaast kan het gewicht van het horloge ook een teken zijn van kwaliteit. Het geeft een indicatie hoe solide het gebruikte staal is en wat voor soort uurwerk er is gebruikt.

Verder gebruiken de betere horlogemerken 316L roestvrij staal, dit type staal heeft een hogere zuiverheidsgraad. Het soort edelstaal en PVD-coating wordt niet op de horloge vermeldt. Vaak lees je dit terug in de bijsluiter na aankoop van het product. Om zeker te zijn van het soort roestvrij staal, kun je  altijd contact opnemen met de verkopers partij. Maar als het een duurder merk is, mag je er vanuit gaan dat het wel goed komt.

Soort horlogeglas van een kwaliteitshorloge

Een kwaliteitshorloge heeft altijd saffierglas, zoals een Seiko horloge. Het hangt natuurlijk af van het soort doel van jouw horloge. Saffierglas blijft na veelvuldig (heftig) gebruik helder en krasvrij. Kristalglas of mineraalglas is voldoende voor een gemiddeld horloge. Verder is een horloge met dit soort glas vaak € 20, – goedkoper, maar is ook gevoeliger voor krassen. Als er gebruik is gemaakt van saffierglas, dan verschijnt dit op de wijzerplaat of achterkant van het horloge.

Waterbestendigheid van een luxe horloge dient optimaal te zijn

Waterdichtheid wordt in één adem geassocieerd met een kwaliteitshorloge. Bijna niets is schadelijker voor een horloge dan waterschade. Waterdichting is dus onlosmakelijk verbonden met een luxe en/of kwaliteits horloge. Net als bij materialen en bewegingen, is de waterbestendigheid ook in verschillende mate.

10 ATM, 5 ATM en 3 ATM waterdichtheid

10 ATM waterdichtheid betekent dat de horloge bestand is tegen 100 meter (of 10 bar) druk. Dit maakt dat het een uitstekende horloge is om mee te zwemmen. 5 ATM (douchen) en 3 ATM (handen wassen) zijn ook het aantal graden van waterdichtheid. Een horloge moet minimaal 3 ATM waterdicht zijn om enig comfort te bieden. Ook wordt de waterdichtheid vaak aangegeven op de achterkant van de uitgekozen horloge.