vpn en privacy

6 tips voor het vergelijken van internetaanbieders

Er is bijna niets vervelender dan traag internet. Op het moment dat je Netflix opstart sta je urenlang naar het laadscherm te kijken. Of nog vervelender een laadscherm tijdens het streamen van een film of serie. Zelfs een bezoek aan het beste online casino verloopt niet bepaalt vlot. Gelukkig hebben wij 6 tips voor het vergelijken van internetaanbieders.

Check de internetsnelheid per abonnement

Bij de meeste internetproviders betaal je een vaste prijs per maand voor je internetabonnement. Je krijgt hiervoor standaard onbeperkt internet. Alleen verschilt de snelheid van de verbinding enorm per abonnement. Als je gaat vergelijken let je meestal op de prijs. Je let goed op welke provider de laagste prijs heeft. Maar de laagste prijs zegt soms niets over de beste provider. Een lage maandlasten betekent helaas soms dat de snelheid lager ligt in tegenstelling tot de meeste providers. Controleer dus goed hoe hoog de snelheid ligt die ze aanbieden bij een abonnement. Het verschil in prijs kan in de snelheid van het internet zitten.

Vergelijk of er een glasvezelaansluiting is

Soms zie je een scherpe aanbieding op het internet staan. Alleen als je goed gaat vergelijken zie je dat er geen glasvezelaansluiting is. Een glasvezelaansluiting is natuurlijk een stuk sneller. Het enige nadeel is dat er ook een prijskaartje aanhangt. Als je graag snel en betrouwbaar internet wilt is het slim om te checken of er een glasvezelaansluiting is.

Alles in 1 pakket of alleen internet?

Voor een woning vraag je meestal een alles in 1 pakket aan. Je krijgt hierbij internet, telefoon en televisie. Maar kijk je alleen televisie online en gebruik je geen vaste telefoon? Dan kan je overwegen om alleen een internetabonnement te nemen. Je bespaart hiermee flink in je maandlasten. Je kan eventueel overwegen om een wat sneller internetabonnement te nemen. Je kan hiermee nog snelle programma’s streamen en televisie kijken. Mocht je een alles in 1 pakket nemen, dan is het slim om goed te letten op wat je precies krijgt. Hoeveel zenders zitten er inbegrepen en kan je onbeperkt bellen met je vaste telefoon? Neem dit mee als je gaat vergelijken.

Welk modem krijg je bij een internetabonnement?

Als je een internetabonnement afsluit krijg je een modem van je provider. Meestal gaan we er standaard vanuit dat het modem goed is. Maar helaas kunnen de modems per provider enorm verschillen. Als je een vrij goedkoop modem krijgt aangeboden is er een kans dat je internet nooit optimaal functioneert. Sommige woningeigenaren vervangen de standaard modem daarom voor een nieuw modem. Het kan slim zijn om hier even in te duiken. Op het internet kan je reviews vinden van de modems die door de internet providers gebruikt worden. Mocht je dit zelf willen veranderen, dan is een klein beetje ICT kennis wel handig.

Informeer eens in je eigen buurt

Helaas kunnen de prestaties per internetprovider enorm verschillen per regio. Ziggo kan misschien in Utrecht perfect werken terwijl in Amsterdam KPN beter functioneert. De ervaring van buurtgenoten kan de doorslag geven. Informeer gerust in je eigen buurt wat de ervaringen per provider zijn. Dit geeft je vaak meer informatie in tegenstelling tot de reviews op het internet. Je krijgt zo een goed beeld van de prestaties per regio. Mocht iemand een negatieve ervaring met de snelheid hebben informeer dan ook meteen wat voor een soort abonnement ze hebben. Een glasvezel abonnement is uiteraard sneller dan ADSL. Dit kan een verschil in resultaten geven.

Wifi service

Sommige providers bieden een wifi garantie aan. Als de verbinding op zolder bijvoorbeeld niet optimaal is komen ze gratis langs om deze te verbeteren. Het kan slim zijn om van de wifi service gebruik te maken.