Zorgverzekering vergelijken steeds eenvoudiger

Alle zorgpremies voor het nieuwe jaar (2023) zijn bekend. En bij alle zorgverzekeraars is er een forse verhoging van de premie. De grote vier verzekeraars laten niet het eerlijke beeld zien. Met een standaard polis is dit het gevolg voor de premie.

 • CZ: + € 45
 • Menzis: + € 96
 • VGZ: + € 111
 • Zilveren Kruis: + € 90

Maar er zijn nog veel meer stijgingen van de zorgpremie 2023.

Bij de een collectieve zorgverzekering is de stijging veel hoger. Ruim een miljoen Nederlanders maken tot nu nog gebruik van deze ‘korting’. Omdat dat stopt is de stijging voor deze groep veel hoger.

 • CZ: + € 125
 • Menzis: + € 176
 • VGZ: + € 191
 • Zilveren Kruis: + € 169

Maar ook bij alle kleinere verzekeraars is er een stijging te zien in de premie. Dat de collectieve korting op de basiszorgverzekering wettelijk is verboden is het vergelijken overzichtelijker geworden. Je zorgverzekering vergelijken voor 2023 is nu mogelijk.

Zorgverzekering is voor jezelf, toch?

Door je zorgverzekering te vergelijken vind je de best passende zorgverzekering voor jouw situatie. En kijk enkel naar je eigen situatie, en niet van andere volwassen gezinsleden. Zij kunnen altijd beter een eigen polis afsluiten, omdat voor ieder de zorgvraag anders kan zijn.

Kinderen

Minderjarige kinderen dienen op de polis van 1 van de ouders vermeld te staan. Ondanks dat de polis voor jezelf is, kan je sommige aanvullende verzekeringen kiezen voor je kind(eren). Tandartskosten en noodzakelijke fysiotherapie worden bijvoorbeeld wel vanuit de basisverzekering vergoed. Orthodontie, zonder medische noodzaak, wordt uit eigen zak betaald. Met een aanvullende zorgverzekering met vergoeding tot 18 jaar ben je wel deels voor deze kosten gedekt.

Je partner

Bij zorgvergelijkers wordt vaak de volgende vraag gesteld: “gezinsleden meeverzekeren”? Kies hier niet voor, wellicht heeft je partner baat bij fysiotherapie, maar jijzelf helemaal niet. In het geval van oververzekeren spek je alleen maar de kosten van de zorgverzekeraar. Sluit altijd een losse polis af.

Goedkope zorgverzekering 2023

Ondanks dat de zorgverzekering voor iedere Nederlander veel duurder is geworden blijven er flinke prijsverschillen ontstaan. Zowel voor jongeren als voor ouderen zijn er tamelijk goedkope zorgverzekeringen beschikbaar. Er is namelijk een flink prijsverschil tussen de goedkoopste en duurste.

Er is een kloof van maar liefst € 53,55 per maand

aldus Peter van zorgvergelijker .online.

De meest goedkope zorgpolis is wel heel erg standaard, waarbij er een beperkt aantal zorgverleners is gecontracteerd. Kies je voor een goedkope zorgverzekering zoals Unive, dan is het aantal zorgverleners ruimer.

Keuze uit 4 polissen, de goedkoopste

 1. Budgetpolis, dit is de meest uitgeklede zorgpolis (ZEKUR)
 2. Naturapolis, deze is wat completer en volstaat voor velen (Univé)
 3. Combinatiepolis, alle ziekenhuizen gecontracteerd, beperkt bij klinieken, GGZ en wijkverpleging
 4. Restitutiepolis, 100% vrije zorgkeuze. Ongeacht contract tussen verzekeraar en zorgverlener

Je kennis is weer wat beter geworden en je geheugen is opgefrist. En omdat de collectieve polissen stoppen is een vergelijking maken eenvoudiger geworden. Daarom is de zorgverzekering vergelijken met een tool zoals een zorgvergelijker absoluut aan te raden. En een goede stap naar het vinden van de beste en voordeligste zorgverzekering 2023.