Welke provider heeft het snelste 5G-netwerk?

Yes, 5G is eindelijk een feit in ons land! Meer capaciteit en hogere snelheden: we kunnen optimaal gaan internetten. 5G is de nieuwste generatie mobiel internet en het is de opvolger van 4G. 5G heeft een hogere snelheid en het heeft een korte responstijd. Maar wat kun je er precies mee en welke provider heeft het snelste netwerk?

Wat is 5G?

5G is het nieuwste mobiele netwerk waarmee je met verschillende devices verbinding kunt maken. 5G staat voor ‘vijfde generatie’ van het mobiel internet. Hieronder lees je meer over wat het verschil is tussen 4G en 5G. Verschillende providers bieden al 5G aan. Wil jij razendsnel overstappen op een nieuw abonnement, bijvoorbeeld een sim-onlyabonnement? Met deze overzichtelijke lijst zie jij de providers die de beste sim-only deals aanbieden die bij jou passen.

5G kan voor veel toepassingen zorgen

Het meest opvallende kenmerk van het nieuwe 5G-netwerk is de extreme snelheid. Het is niet alleen sneller dan 4G, het versturen van data gaat gemakkelijker, is stabieler en jouw batterij van de telefoon kan het makkelijker aan. Fijn voor jouw telefoon, maar dat is niet het enige: tractoren die zelf kunnen rijden, artsen die op afstand de status van een patiënt kunnen beoordelen. Meerdere apparaten zijn dus beschikbaar voor 5G. Auto’s kunnen met elkaar in verbinding staan, drones die gewassen op de boerderij kunnen herkennen en slimme beveiligingscamera’s. 5G kan zelfs de vervanger worden van vast internet. Op dit moment is 4G soms al sneller dan een ADSL-verbinding. T-Mobile en KPN bieden al 4G-abonnementen voor het gebruik voor thuis. Dit gaat om een abonnement voor onbeperkt datagebruik. Dit is een oplossing vooral bedoeld als je woonachtig bent in een gebied met traag internet. 

Het wordt razendsnel

Op dit moment is 5G nog even snel als 4G met zijn 500 Mbit/s. In 2022 komt de 5G-frequentie beschikbaar die nóg hogere snelheden mogelijk kan maken. Samsung heeft het 5G-netwerk getest en daar kwam uit dat het netwerk snelheden van 1,25 Gbit per seconde kan halen. Dat is maar liefst honderd keer sneller dan 4G: dat wordt dus een enorme vooruitgang. Laat het bingewatchen op Netflix maar beginnen!

Snelste provider

In het begin van 2020 zijn er 15.000 tests uitgevoerd door willekeurige gebruikers van de Ookla Speedtest-applicatie in Nederland. Met een downloadsnelheid van 179 Mbps was KPN de snelste van alle providers in het 5G-netwerk. Eind juli had KPN 5G geactiveerd: gebruikers ervaarden meteen het verschil met nog meer snelheid en capaciteit, waar je ook bent. Wil jij elke provider vergelijken in prijs-kwaliteitverhouding? Met een handige vergelijkingstool kun jij binnen een paar seconden zien welke provider het beste bij jouw wensen aansluit.

Hoe zit het met de andere providers?

T-Mobile, VodafoneZiggo en Tele2 hebben net als KPN ook hun 5G-netwerk gerealiseerd. Het enige wat je nu nog nodig hebt is een telefoon met 5G, een 5G-abonnement en het 5G-netwerk. Dat laatste is gelukkig al vrijwel beschikbaar in heel Nederland. Bij VodafoneZiggo is 5G al sinds eind april vorig jaar beschikbaar.