Wat is de ideale snelheid voor optimaal brandstofverbruik

Bijna ieder huishouden heeft wel een auto voor de deur staan, sterker nog, de meeste gezinnen met kinderen zelfs twee. Des te belangrijker dus om je er bewust van te zijn dat het ook wel eens goed is om beide auto’s te laten staan. Zo kun je overigens ook prima met de fiets naar de voetbal, hockey of andere sport waar je de kinderen naartoe moet brengen. Uiteraard is het een ander verhaal wanneer het regent, maar ook dan zijn er enkele praktische tips die ervoor kunnen zorgen dat je de uitstoot van CO2 en ook het verbruik van benzine drastisch kunt verlaten. Wanneer je namelijk onderstaande tips volgt, zal je merken dat je brandstofverbruik een stuk lager is, dan wat je voorheen gewend was.

Schakel bij 2000 toeren

Schakelen doe je in de meeste geval zo ongeveer bij 2000 toeren. Dit gaat bij een automaat natuurlijk vanzelf, maar bij een auto met versnelling uiteraard niet. Zorg er daarom dus ook voor dat je dit vooral in het begin jezelf direct aanwend. Wist je namelijk dat het je tot wel 20 procent brandstof kan schelen of je op 2500 toeren rijdt of op 2000? Niet voor niets is het dus ook aan te raden om je op de snelweg keurig aan de gestelde 100 kilometer per uur te houden, zelfs wanneer het na 19.00 uur weer een tandje harder mag. Het verschil op de snelweg tussen 100 kilometer per uur of 120/130 kilometer per uur is voor de wat lichtere auto’s een gigantisch verschil qua gebruik. Je bent dus een dief van je eigen portemonnee.

Rijd niet te hard

Uiteraard is te hard rijden nergens toegestaan, maar niet alleen riskeer je dan een flinke boete. Het scheelt je ook nog eens aanzienlijk op je brandstofverbruik. Wist je namelijk dat je al snel 10 tot 15 procent meer brandstof verspilt op het moment dat je in plaats van 100 naar 110 kilometer per uur gaat? Vooral met een wat oudere auto, waarbij je rond die snelheid ruim boven de 3000 toeren zit, is het extra aan te raden om de snelheid van 100 kilometer per uur niet te overschrijden. Daarnaast neemt de kans op ongelukken bij een hogere snelheid natuurlijk ook flink toe. Wanneer je dan tijdens het online autoverzekeringen vergelijken hebt gekozen voor een WA verzekering, dan dien je ook nog eens zelf voor de kosten van je eigen schade op te draaien. Kortom, niet zo handig dus.

Vermijd het openen van ramen

Wanneer je gedurende de zomerperiode in de auto zit, dan kan de temperatuur flink oplopen. Toch kan het raadzaam zijn oom vooral op de snelweg je ramen zoveel mogelijk dicht te houden. Het is namelijk niet alleen ontzettend vervelend voor je oren, maar het zorgt ook voor een verhoogd brandstofverbruik. Je auto krijgt namelijk ineens een flink stuk extra weerstand, waardoor de motor meer moeite moet doen om dezelfde kracht te kunnen leveren. Uiteraard mag je echt wel even een keer je raam openzetten om de warme lucht te laten ontsnappen, maar een hele rit is simpelweg niet verstandig om te doen.