speedtest

Tips voor sneller internet

Heb je thuis last van traag internet? De snelheid kan door heel veel factoren vertraagd worden, maar soms ligt het ook gewoon aan de provider of het abonnement dat je afneemt. Is dit het geval kun je natuurlijk sneller internet krijgen door te vergelijken en over te stappen of een duurder internetpakket te kiezen. Wat kun je zelf ondernemen?

Internetsnelheid meten

Traag internet kan aan de provider liggen. Met behulp van een speedtest kun je de snelheid van je internetverbinding meten. Een betrouwbare test is de speedtest door Ookla. Zorg ervoor dat je de computer via een internetkabel aan je router aansluit en niet via WiFi verbonden bent. Het is namelijk niet de bedoeling dat je de draadloze snelheid meet. Deze is namelijk lager dan direct via de kabel. Voordat je nu de test doet en op GA klikt kun je het beste eerst de server wijzigen, en er één bij jou in de buurt kiezen.

sneller internet

Klik vervolgens op GA zodat de speedtest start. Wanneer de internetsnelheid lager is dan verwacht is het aanbevolen de test een aantal keren te herstarten. Vallen de metingen stukken lager uit dan snelheid waarover je zou moeten beschikken, neem dan contact op met de klantenservice van je provider. Een lijst met de telefoonnummers van de klantenservice van alle providers kun je onder aan de pagina downloaden.

Snelheidsbeperkingen
Soms wordt de snelheid van je internetverbinding beperkt door omstandigheden waaraan jezelf niets kunt veranderen. Je zal geen sneller internet kunnen krijgen. Anders dan bij glasvezel internet ben je bij ADSL/VDSL afhankelijk van de afstand tot aan de wijkcentrale. Hoe groter de afstand van de centrale tot aan je huis, des te lager is je internetsnelheid.

Via de postcodecheck van onze internetvergelijker kun je precies zien welke snelheden op jouw adres beschikbaar zijn en je dus verwachten kunt.

WiFi-Signaal versterken

Steeds meer apparaten worden via WiFi, dat wil zeggen draadloos met het internet verbonden. In de meeste gevallen denken de gebuikers van deze apparaten dat ze traag internet hebben. Dit is echter niet het geval, want ze hebben in werkelijkheid last van een trage wifiverbinding.

Het bereik van het WiFi-signaal is natuurlijk niet overal maar tot enkele tientallen meters beperkt. Bij de meeste consumenten bevindt zich de router of het modem in de meterkast. Hoe verder je weg bent van de ingebouwde WiFi-zender, hoe zwakker het signaal en de snelheid wordt. Door de steeds betere isolatie in vooral nieuwbouwhuizen dringt het WiFi-signaal bijna niet meer door plafonds, muren en andere hindernissen en levert dat bij 5 op de 10 internetabonnementen problemen op en moet er sneller internet komen.

Probeer met de volgende tips het bereik te vergroten

Wanneer de router of het WiFi-modem zich in de meterkast bevindt, verplaats het er buiten. Voer daarna een meting door en kijk of de snelheid is toegenomen.

Plaats de router of het WiFi-modem zo hoog mogelijk tegen het plafond aan om de radiostralen zo beter te verspreiden en om eventuele obstakels te omzeilen.

Wanneer je router of het WiFi-modem voorzien is van externe antennes kun je proberen deze in andere posities te draaien.

Soms helpt het ook wanneer je de router of het WiFi-modem rechtop zet en je het apparaat op een meer centrale plek plaatst. Zijn de kabels hiervoor te kort kun je bijvoorbeeld bij de Action goedkope en langere kabels kopen.

Kun je de kabels niet verlengen of de router of het WiFi-modem niet verplaatsen kijk dan naar een access point of een extra router die je wel op een andere centrale plek in je huis kunt installeren.

Vergelijken en overstappen

Wanneer je tot de conclusie komt dat je toch een ander internetabonnement met tv en bellen moet kiezen raden we je aan gebruik te maken van onze alles in 1 vergelijker.