rode wijn kamertemperatuur

Rode wijn drink je niet op kamertemperatuur, hoe dan wel?

Rode wijn drink je niet op kamertemperatuur, hoe dan wel?

De temperatuur van wijn is nogal een dingetje. Rode wijn zou je op kamertemperatuur moeten drinken, witte drink je gekoeld. Om de perfecte temperatuur erop na te houden doe je er goed aan de wijn op de juiste temperatuur in een wijnbewaarkast te bewaren. Tot zover niets aan gelogen. 

Wie echter niet in het bezit is van een wijnbewaarkast, wijnkoelkast of kelder, moet het doen met de kamertemperatuur. Maar wat is de juiste kamertemperatuur? 

Volgens experts is rode wijn op kamertemperatuur drinken zo gek niet, maar deze ‘wijnwet’ is afkomstig uit de tijd dat we nog geen centrale verwarming hadden. In die tijd was kamertemperatuur, met bijvoorbeeld een gaskachel of een kolenkachel, hoogstens achttien graden. Dát is dus de temperatuur om rode wijn bij te drinken. 

Is het in je huiskamer nu 21 graden bijvoorbeeld, dan moet je de wijn juist koelen! En komt deze uit de wijnkelder, dan moet deze eerst op temperatuur komen. Chambreren heet dat. 

Je proeft niets of juist ‘te zwaar’

Een wijn moet je ook niet te koud drinken, want dan proef je niets. Maar als de wijn te warm is dan proeft deze te ‘zwaar’. Er is dan geen sprake meer van subtiele smaken van de druiven. Verschillende wijnen vragen dan ook nog eens om verschillende temperaturen. Een goedkopere wijn kan best op veertien graden worden geserveerd. Trek een duurdere wijn uit de wijnkoelkast dan is het wel zaak dat deze op maximaal achttien graden ingeschonken wordt. 

Bewaar in ieder geval mousserende wijn en witte- en roséwijn in de koeling. Fruitig rood moet je vaak vooraf wat koelen. Bovendien wordt wijn snel warmer, dus hoe koeler je start, hoe beter deze op temperatuur komt. Heb je net dat flesje uit je Kipling rugzak gepakt, dan is deze waarschijnlijk flink afgekoeld. Gewoon even laten staan, maar let op: laat deze niet te ver opwarmen. 

Volgens het wijninstituut kun je het beste de volgende temperaturen aanhouden: 

  • Mousserend – 8-10 graden
  • Wit – 8-10 graden (licht)
  • Wit – 10-12 graden (vol)
  • Rosé – 8-10 graden
  • Rood – 12-16 graden (licht)
  • Rood – 16-18 graden (vol)
  • Zoete wijn – 8-10 graden
  • Versterkt – 12-14 graden