Met deze vijf tips kies jij de juiste wasmachine

Het uitzoeken van een nieuwe wasmachine is altijd lastig. Je moet jezelf afvragen wat voor jou de beste wasmachine is: wil je een energiezuinige wasmachine of een wasmachine met veel functies? Ook moet je afwegen hoeveel geld jij wil uitgeven aan een wasmachine. Met de onderstaande tips kun jij binnen een handomdraai de juiste wasmachine vinden die bij jouw situatie past.

1 Bepaal je budget

Allereerst is het budget een belangrijke factor voor het kopen van een wasmachine. Denk hier goed over na en probeer van tevoren vast te stellen hoeveel geld jij voor een wasmachine wil inleggen. Hoe meer functies de wasmachine heeft, hoe duurder de wasmachine meestal is. Probeer dus af te wegen welke functies jij belangrijk vindt op een wasmachine. 

2 De grootte van het huishouden

Als je een groot huishouden hebt met vijf kinderen of als je alleenstaand bent, dan moet je kijken naar de inhoud van de trommel. Als je alleenstaand bent, heb je genoeg aan een kleine trommel. Een wasmachine met een kleine trommel zijn over het algemeen zuiniger in gebruik. Wanneer je een groot gezin hebt, kun je beter kiezen voor een grote trommel. Dit heeft weer als voordeel dat je veel wasgoed in een keer kunt wassen. Ook kun je makkelijk het beddengoed, de gordijnen en dekbedden uitwassen in een wasmachine met een grote trommel. Hieronder zetten wij voor je op een rijtje hoe groot jouw trommel ongeveer moet zijn:

  • Wanneer je een huishouden hebt van een tot twee personen, is een trommel van vijf tot zes kilo voldoende;
  • Als jouw gezin bestaat uit drie tot vier personen, is een trommel van zeven kilo genoeg;
  • Heb je een gezin van vijf personen, of heb je drie of meer kinderen? Dan kun je beter kiezen voor een trommel van acht kilo of meer;
  • Trommels van meer dan tien kilo zijn geschikt voor bijvoorbeeld een sportvereniging.

3 Denk na welke functies jij nodig hebt

De meeste wasmachines beschikken over standaardfuncties. Deze standaardfuncties zijn onder andere een wasprogramma voor katoen, gemengde was, anti-kreuk, de eco-stand, een wasprogramma voor de fijne was en het centrifugeren. Sommige wasmachines beschikken naast deze standaardfuncties nog over extra functies. Deze extra functies zijn onder andere een kort programma, de voorwas, een functie om de wasmachine te reinigen, een stoomfunctie en een stille functie speciaal voor de nacht. Het is dus belangrijk om stil te staan welke functies jij nodig denkt te hebben tijdens het wassen.

4 Energiezuinig

Vind jij het milieu belangrijk? Sinds de laatste paar jaren worden er steeds meer wasmachines gemaakt die energiezuinig zijn. Ook al zijn deze wasmachines in het begin wat duurder; je zult je geld in de loop van de tijd terugverdienen. Zo’n energiezuinige wasmachine is dus niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor jouw portemonnee. Natuurlijk hangt dit wel af van hoe vaak én hoe heet je wast. Wanneer je een wasje draait op 90 graden, is dat zeven keer zo duur dan een wassessie van 15 graden.

5 Ruimtebesparing 

Wanneer jij niet veel ruimte in huis hebt voor het witgoed, dan kun je ook overwegen om te kiezen voor een was-droogcombinatie. Dit is een wasmachine en een wasdroger in één machine. Vooral als je een kleine woning hebt, is een was-droogcombinatie een goede uitvinding. Ook is een was-droogcombinatie goedkoper in de aanschaf – maar verbruikt wel meer energie. Bovendien hoef je bij een was-droogcombinatie niet jouw natte wasgoed te verplaatsen naar de droger. Vraag jezelf dus af of je wil besparen in de energiekosten, of wil besparen in de ruimte.