Allergisch voor huisstofmijt? Zo bestrijd je huisstofmijt in jouw woning!

Wanneer je allergisch bent voor huisstofmijt kan dat mooi vervelend zijn. Huisstofmijt kan namelijk diverse allergische reacties uitlokken bij mensen met een huisstofmijtallergie. Het lastige hieraan is dat huisstofmijt in elke woning voorkomt. Geen enkele woning is 100 procent huisstofmijtvrij. Toch zijn er gelukkig wel dingen die je kunt ondernemen om de huisstofmijt in jouw woning te lijf te gaan en te bestrijden. In deze blog lees je vier tips hoe jij dit zou kunnen aanpakken. Lees daarom snel verder!

Doe ware stofmagneten zo snel mogelijk de deur uit

Huisstofmijten houden van stof, het liefst in combinatie met huidschilfers, bacteriën, schimmels en pollen waarmee ze zich kunnen voeden. Ze vertoeven dan ook het liefst in de stofdeeltjes van huisstof, maar ook in beddengoed, tapijten, gordijnen en bekleding van meubels. Ze zijn vooral dol op oude, stoffige tapijten, matrassen en gordijnen die door de jaren heen behoorlijk wat stof, huidschilfers en bacteriën hebben verzamelend en tussendoor nooit grondig zijn schoongemaakt. Deze kun je het beste meteen de deur uit doen en vervangen door iets nieuws. Kies in plaats van tapijt als vloerbedekking voor een gladder en makkelijker te reinigen vloerbedekking, zoals pvc of laminaat. Stoffige overgordijnen kun je het beste vervangen door rolgordijnen of jaloezieën. Zorg er daarnaast voor dat er zo min mogelijk spullen staan die stof kunnen aantrekken. Berg spullen zoveel mogelijk op achter gesloten kastdeuren om huisstofmijt geen kans te geven.

Schoonmaken, schoonmaken en nog eens schoonmaken

Huisstofmijt is vooral te vinden op plaatsen waar voldoende voedsel in de vorm van stof, huidschilfers en dergelijke aanwezig is. Huisstofmijt komt in principe in iedere ruimte van je woning voor, maar de broedplaats bevindt zich in de meeste gevallen in de slaapkamer. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat we de meeste huidschilfers verliezen tijdens het slapen en het aan- en uitkleden. Het is dan ook belangrijk om de slaapkamer minimaal één keer per week grondig schoon te maken met een vochtige doek en goed in alle kieren te stofzuigen. Vergeet ook zeker niet het matras te stofzuigen omdat de meeste stofdeeltjes en huidschilfers zich hier verzamelen!

Dagelijks ventileren en de luchtvochtigheid in huis laag houden

Huisstofmijt gedijt het beste in een vochtige omgeving. Ben je allergisch voor huisstofmijt? Dan doe je er goed aan om de luchtvochtigheid in huis laag te houden, in ieder geval niet hoger dan 50 procent. Voor de toevoer van verse lucht is het belangrijk om dagelijks te ventileren. Laat bij het opstaan je dekbed aan het voeteneind liggen zodat het matras kan luchten en het vocht dat je ’s nachts bent verloren de kans heeft om te verdampen.

Was beddengoed, handdoeken en dergelijke regelmatig op 60 graden

Wist je dat huisstofmijt niet tegen extreme temperaturen kan? Het is dan ook aan te bevelen om beddengoed, handdoeken en dergelijke regelmatig op minimaal 60 graden te wassen. Door het textiel op dit soort hoge temperaturen te wassen, gaan de huisstofmijten dood. Heb je textiel dat niet zo warm gewassen mag worden? Dan is de vriezer ook nog een optie. Ook bij temperaturen van onder de -20 graden leggen huisstofmijten het loodje.