3 onderhoudstips voor je matras: zo zorg je ervoor dat jouw matras nog lang mee gaat

Wanneer je een nieuw matras hebt aangeschaft, wil je natuurlijk wel hebben dat deze nog lang mee gaat. Een goed matras kost immers al zo minimaal 500 euro en kan zelfs richting de 1000 euro gaan. Om de levensduur van je matras te verlengen, is het belangrijk dat je je matras goed onderhoud. Veel mensen vergeten dit nog wel eens of hebben gewoon geen zin om zo nu en dan hun matras om te keren en er eens goed met de stofzuiger overheen te gaan. Toch is het goed onderhouden van je matras essentieel om er nog jarenlang van te kunnen genieten. Daarom geven wij in deze blog drie onderhoudstips voor je matras. Lees snel verder!

Bescherm je matras met een molton en hoeslaken

Wist je dat we gemiddeld zo’n halve liter vocht per nacht verliezen? Niet alleen in de zomer, maar ook wanneer het wat kouder is! Wanneer je je matras niet beschermd met een molton en hoeslaken, dan trekt dit vocht uiteraard rechtstreeks in het matras. Op den duur kan dit leiden tot schimmelvorming, wat schadelijk is voor de gezondheid. Moltons en hoeslakens zijn dan ook essentieel voor om jouw matras! Daarnaast doe je er goed aan om je matras dagelijks te luchten door het beddengoed open te slaan richting het voeteneinde. Zo kan het vocht makkelijker verdampen en worden nare geurtjes voorkomen.

Neem tijdens het stofzuigen je matras meteen even mee

Ben je aan het stofzuigen? Neem je matras dan meteen even mee. Je hebt het misschien helemaal niet door, maar je matras kan een behoorlijke stofmagneet zijn. Daarom doe je er goed aan om je slaapkamer minimaal één keer per week te stofzuigen, inclusief jouw matras. Zo voorkom je ook dat huisstofmijt zich in jouw bed kan ophopen. En geloof ons, deze kleine beestjes die met het blote oog niet te zien zijn, wil je zoveel mogelijk mijden uit je bed. Je kunt er namelijk behoorlijk last van hebben, zeker wanneer je er allergisch voor bent. Stofzuigen dus die handel!

Draai je matras geregeld om i.v.m. kuilvorming

Kuilvorming ontstaat op het moment dat je altijd op precies dezelfde plek op je matras ligt. Deze kuilen in het matras zullen zich vormen op de plekken waar jouw lichaam de grootste druk uitoefent en kunnen helaas niet zomaar één, twee, drie ongedaan worden gemaakt. Voorkomen is dan ook beter dan genezen. Door je matras minimaal één keer per maand om te keren kun je kuilvorming voorkomen. Je kunt dit keren op twee manieren doen. Van onder naar boven en van hoofdeind naar voeteneind. Het beste is om jouw matras op beide manieren te keren. Heb je een matras die op slechts één zijde te beslapen is? Dan is het alleen mogelijk om het matras van hoofdeind naar voeteneind te keren.