Welk kunstwerk past in mijn interieur? Lees hier 4 tips

Heb jij een witte, saaie muur in jouw woonkamer die erom vraagt om opgevrolijkt te worden? Dan is een mooi kunstwerk altijd een goed idee. Toch komt er iets meer bij kijken dan alleen het ophangen van het schilderij zelf. Lees hieronder vier tips en ontdek welk schilderij het beste in jouw woonkamer past.

1. Breng een bezoek aan een kunstuitleen

Wanneer je een kunstuitleen bezoekt, zoals Amersfoort Kunstuitleen, zul je er gauw achter komen welke kunststijl bij jou past. Vaak vind je hier wel duizenden kunstwerken. Bovendien kun je bij deze kunstuitleen kunst huren voor een bedrag per maand. Staat het kunstwerk toch niet mooi in jouw woonkamer? Dan kun je het kunstwerk eenvoudig omruilen voor een andere. Handig!

2. Denk na over de kleuren

De een vindt het mooi om een opvallend kunstwerk met veel kleur in de woonkamer te hangen, en de ander wil dat een kunstwerk rust en sereniteit uitstraalt. Vraag jezelf af wat jij precies wil uitstralen in de woonkamer en maak op basis daarvan jouw beslissing. Mag jouw woonkamer wel iets meer de aandacht verdienen? Kies dan voor een uitgesproken kunstwerk. Vind je het spannend om juist wat meer kleur in de woonkamer toe te voegen? Ga dan voor een minder opvallend, rustig kunststuk waarbij de kleuren goed matchen met de kleuren van jouw woonkamer.  

3. De vorm van het kunstwerk

Op basis van de muur waar je het schilderij gaat hangen moet je de vorm van het kunstwerk bepalen. Zo is een breed schilderij mooi op een lange muur. Een hoog, lang schilderij past dan weer goed op een smal muurtje. Je kunt er ook voor kiezen om verschillende kleine kunstwerken bij elkaar te hangen, maar zorg ervoor dat dit niet rommelig gaat ogen.   

4. De juiste plek

Check: je weet welk schilderij het beste bij jou past. Nu kun je kunst online kopen en vervolgens mag je het plekje in jouw woonkamer bepalen. Toch is het belangrijk om te benoemen dat je een schilderij niet klakkeloos aan de muur moet hangen. Je moet namelijk goed nadenken over de plek van jouw kunstwerk. Het kunstwerk moet tot zijn recht komen en natuurlijk mag het worden gezien. De eerste stap is om het kunstwerk in ieder geval op ooghoogte op te hangen. Daarnaast kun je kijken naar de lichtinval in jouw woonkamer. Hang het kunstwerk in ieder geval niet op waar de zon direct binnenkomt: de zon kan het kunstwerk laten verkleuren en dat is zonde. Geef het kunstwerk dus een plekje uit de zon.