Vergelijking tussen een koelkast en een echte stijlvolle BODEGA43 wijnklimaatkast

Elke wijnliefhebber vraagt ​​zich wel eens af of de koelkast die in zijn keuken staat wel geschikt is voor wijnopslag. Maar het debat tussen een wijnklimaatkast en een koelkasten is interessant en goed om te presenteren. Het antwoord is simpel: bewaar uw wijnen nooit in een traditionele koelkast.

Hoewel het waar is dat zowel wijnkoelers als koelkasten zijn ontworpen om hun inhoud koel te houden, zijn er een paar redenen waarom de confrontatie tussen de koelkast en wijnkoeler altijd een duidelijke winnaar zal hebben.

Wat is het verschil tussen een wijnkoeler, wijnklimaatkast, wijnkoelkast en dranken koelkast?

Voel u zich overweldigd en verward door het aantal termen dat rondvliegt op de wereld? Maakt u zich geen zorgen. Wijnkoelers, wijnklimaatkasten en wijnkoelkasten hebben subtiele verschillen. Beide apparaten dienen hetzelfde doel: het op de juiste manier bewaren uw wijn.

Een drankenkoelkast is vergelijkbaar met een wijnkoelkast. Wees echter voorzichtig met het bewaren van uw wijnen bij andere dranken, de wijn heeft namelijk een andere temperatuur nodig. Afhankelijk van hoe u de thermostaat instelt, moet u misschien kiezen tussen een fles wijn die te koud is of een blikje bier die te warm is.

Wijnkoeler versus koelkast: welke is nodig?

Of u nu op weg bent om een ​​doorgewinterde wijnverzamelaar te worden of een paar flessen spaart voor het komende jubilea, uw gewone koelkast kan verleidelijk zijn als een kosteloze wijnopslag oplossing. 

Maar aangewezen wijnklimaatkasten, inclusief kasten met twee zones bestaan ​​niet voor niets. Standaard koelkasten zijn niet ontworpen om ruimte te bieden aan de delicate aard van wijn. Als u van plan bent uw wijnen langer dan 3 tot 5 dagen te bewaren, is een traditionele koelkast niet voldoende. Dit is waarom.

1. Temperatuur

Temperatuur is een van de meest kritische aspecten van wijnopslag. Aan de andere kant handhaven traditionele koelkasten meestal een kille gemiddelde temperatuur.

Temperatuur consistentie is een ander probleem. Door schommelingen kunnen uw wijnen uitzetten en krimpen. Dit is een probleem voor de kurken, die kunnen drogen, barsten of zelfs uit zichzelf eruit wippen, wat leidt tot lekkage en lucht in de fles laat, waardoor de inhoud bederft. Een fles meenemen in uw tas vanuit de supermarkt of wijnhandel naar uw wijnopslag is een actie van korte duur en dankzij de juiste verpakking blijft de wijn onaangetast.

Waarom zou de temperatuur in uw koelkast inconsistent zijn? Bedenk hoe vaak uw koelkast gedurende de dag geopend is.

2. Trillingen

Merkt u wel eens dat uw koelkast zoemt? Huishoudelijke koelkasten hebben een motor en een compressor nodig. In de praktijk zorgen deze componenten voor subtiele trillingen. Als uw compressor aan een schoonmaakbeurt toe is, zijn deze trillingen (en het bijbehorende luide gezoem) misschien niet zo subtiel.

Trillende wijn kan het natuurlijke rijpingsproces verstoren. Constante trillingen, naast de golven die worden gegenereerd door ingebouwde ijs- en waterdispensers, kunnen een aanzienlijke impact hebben op de integriteit van uw wijnen.

Naast het behouden van de ideale temperatuur, zorgt een wijnklimaatkast ervoor dat uw wijnen stil blijven liggen. Hoewel wijnkoelkasten ook worden aangedreven door compressoren, hebben ze een ingebouwd trillingsabsorptie systeem dat trillingen minimaliseert en zelfs het geluid vermindert.

3. Ruimte

Een traditionele koelkast is over het algemeen groot, wat betekent dat uw keuken of andere ruimte zomaar vol staat. Tevens zijn deze apparaten zwaar en daardoor moeilijk te verplaatsen. Een wijnklimaatkast kunt u verkrijgen in vele formaten, afhankelijk van hoeveel flessen u wilt opbergen. Tevens zijn ze ontworpen om in uw keuken of andere ruimte te passen. Een inbouw wijnkoelkast past precies onder uw aanrecht of kan eenvoudig in uw woonkamer of andere kamer geplaatst worden zonder dat het een overheersend apparaat wordt wat uw kamerindeling zal verpesten.