Minder restitutiepolissen beschikbaar in 2024

Heb je het al gehoord? Voor de zorgverzekering in 2024 bieden maar drie verzekeraars nog een restitutiepolis aan: a.s.r., Avitae en Menzis. Dat is een flinke daling vergeleken met de zeven verzekeraars in 2023 en zelfs elf in 2022. Vraag je je af waarom dit aantal steeds verder afneemt? Lees dan vooral verder.

Waarom neemt het aantal restitutiepolissen af?

De grootste reden voor deze afname is de stijging van de zorgkosten. De restitutiepolis, vaak gezien als de meest uitgebreide basisverzekering, is vooral populair bij mensen die veel zorg nodig hebben. Maar deze hoge zorgkosten leiden tot hogere premies of zelfs verliezen voor verzekeraars. En dat maakt het aanbieden van deze polis voor hen minder aantrekkelijk.

Met een restitutiepolis kun je ook terecht bij zorgaanbieders zonder contract met de verzekeraar. De verzekeraar dekt dan alle kosten voor de zorg. Maar verzekeraars zien niet-gecontracteerde zorgaanbieders vaak als te duur of inefficiënt. Daarom is het voor hen gunstiger als klanten naar gecontracteerde zorgaanbieders gaan, waar ze afspraken hebben over prijs en kwaliteit.

Restitutiepolissen worden combinatiepolissen

Veel restitutiepolissen zijn veranderd in combinatiepolissen, een mix tussen natura- en restitutiepolissen. Met zo’n polis kun je voor sommige zorgvormen bij elke zorgverlener terecht, terwijl voor andere zorg alleen gecontracteerde zorgverleners worden vergoed. Als je restitutiepolis verdwijnt, wordt je verzekering automatisch omgezet in een combinatiepolis bij dezelfde verzekeraar.

Aanbod restitutiepolis 2024

Niet iedereen is zich bewust van het type polis dat ze hebben. Maar er zijn ook mensen die bewust voor een restitutiepolis kiezen. Ben jij een van hen? Dan is het slim om het aanbod van de drie restitutiepolissen voor 2024 eens goed te bekijken. We hebben alle zorgpremies voor je op een rijtje gezet:

  • a.s.r.: € 170,95 per maand
  • Aevitae: € 160,95 per maand
  • Menzis: € 161,75 per maand

Je kunt bij ons eenvoudig de Menzis restitutie basisverzekering afsluiten. Vraag hier direct je Menzis restitutie zorgverzekering aan.

Overweging restitutie

Als je overweegt om een restitutie zorgverzekering af te sluiten, kijk dan goed naar je verwachte zorgbehoefte voor 2024. De maandelijkse premie van een restitutiepolis is namelijk niet mals. Maar als je veel zorg nodig hebt, kan het juist een slimme keuze zijn. Met veel en frequente zorgkosten kan een basisverzekering die alle kosten dekt uiteindelijk voordeliger zijn.

Het kiezen van de juiste zorgverzekering is super belangrijk. Zorg dat je alle opties goed overweegt en kies een polis die past bij jouw situatie en zorgbehoefte. En vergeet niet: vergelijken loont altijd!