Het belang van odds vergelijken

Op het moment dat je een sportsbook bekijkt, vliegen de cijfers je om de oren. Dit is een belangrijk aspect van wedden op sport, aangezien daarmee de kansen van een weddenschap aangeduid worden: de odds. Dit is de Engelse term voor quotering en een bookmaker baseert dit op allerlei factoren, die samen berekend worden aan de hand van een algoritme.

Nu gaan we niet uitgebreid een algoritme ontleden, maar wel willen we aanstippen waarom het belangrijk is om odds met elkaar te vergelijken. Elke bookmaker heeft zijn eigen parameters en op basis van statistieken, het aantal afgesloten weddenschappen en meer, worden de odds vastgesteld. Deze worden in getallen aan je gepresenteerd in het sportsbook.

Gezien veel bookmakers hier hun eigen berekeningen op toepassen, ontstaat er een verschil in odds tussen aanbieders. De verschillen zijn vaak niet enorm groot, hoewel uitzonderingen niet zijn uitgesloten. Doordat er verschillen zijn in de odds, is het aan te raden om odds te vergelijken. Want bij de ene bookmaker heb je een grotere marge dan bij de andere op je weddenschap.

En door te vergelijken kun je het meeste besparen of er juist het meeste uithalen en dat gaat natuurlijk voor alles op, zo ook energie, internet, boodschappen, enzovoort. Bij wedden wil je natuurlijk zo hoog mogelijke odds tegen zoveel mogelijk kans, bekijk dus altijd de verschillende opties die je hebt en speel mee bij de bookmaker die de hoogste odds aanbiedt. Mocht je weddenschap correct zijn, dan pak je op die manier de grootste winst.

Hoe werken odds precies?

Het moge dus duidelijk zijn dat de odds een cruciale factor vormen in sportweddenschappen. Mocht je echter een volledige nieuwkomer zijn in het sportwedden, dan is het natuurlijk belangrijk om ook te weten wat dit nu precies zegt. Voor jouw gemak hebben we daarom even een korte uitleg opgesteld van hoe dit in de praktijk werkt.

We pakken als voorbeeld een voetbalwedstrijd. Ajax en Feyenoord staan tegenover elkaar en de bookmakers noteren de odds gemiddeld op 1.40 voor Ajax en 2.93 voor Feyenoord. Dit is dan een situatie waarbij je wedt op de uitslag. Zoals je kunt zien liggen de odds voor Ajax lager en dat wil zeggen dat de bookmaker de winkansen voor Ajax het grootste inschat.

Op het moment dat jij besluit op Ajax in te zetten met € 10,- en zij winnen de wedstrijd, dan krijg je een bedrag van € 14,- teruggestort op je account. Jouw winst met deze weddenschap is dan € 4,-. Niet gek. Maar de quotering van Feyenoord is aanzienlijk hoger, dus in potentie ook een veel grotere winst. Als je immers op Feyenoord zou inzetten met € 10,- en zij winnen, dan levert je dat € 29,30 op. De winst is dan bijna vijf keer zo groot, een stuk lucratiever.

Het is echter een gok, want hoe groot is de kans dat Feyenoord daadwerkelijk wint? Precies, statistisch gezien is de winkans voor Feyenoord aanzienlijk lager. Hierdoor is het dus verstandiger om op Ajax in te zetten, maar het nadeel is dat je hier aanzienlijk minder voor terugkrijgt.

Het cirkeltje is weer rond

Met het scenario zoals omschreven komen we weer terug bij het beginpunt van dit artikel en dat is het belang van odds met elkaar vergelijken. Want als je bij bookmaker A voor het scenario zoals geschetst kunt meespelen en het pakt goed uit, heb je een relatief lage winst bij een overwinning van Ajax. Als bookmaker B dezelfde weddenschap aanbiedt, maar tegen odds van 1.55 voor Ajax en 2.45 voor Feyenoord, en Ajax wint, dan is dat al een verschil van € 1,50 extra bij een inzet van € 10,-.

Natuurlijk, de verschillen zijn nog steeds minimaal. Gezien je echter ook met veel grotere bedragen kunt spelen, zullen deze verschillen steeds verder toenemen en dan kan het een stuk lucratiever worden. Dit is dus precies wat het belang is van odds met elkaar vergelijken. Als je even de tijd neemt, kan je dat op de lange termijn aanzienlijk meer opleveren. En dat is natuurlijk altijd mooi meegenomen.