Een verzwaringsdeken of een gewone deken: het verschil

Een goede nachtrust is erg belangrijk, dat weten we allemaal. Toch is een goede nachtrust niet voor iedereen vanzelfsprekend. De een kan binnen een paar minuten al in slaap vallen, terwijl de ander continu ligt te woelen en te draaien. Herken jij je in die laatste groep? Wellicht kan dan een verzwaringsdeken dé oplossing voor jou zijn. Maar, wat is eigenlijk het verschil tussen een ‘gewone’ deken en een verzwaringsdeken? We leggen het verschil hieronder voor je uit.

Een verzwaringsdeken: wat is het eigenlijk?

Een verzwaringsdeken is een deken zoals we ‘m kennen, maar dan met wat extra gewicht. Vaak heeft een verzwaarde deken wel een gewicht tussen de zes of tien kilo! Een verzwaringsdeken heeft meestal een vulling van glasparels, glaszand, of kunststof. Dat maakt de deken zo zwaar. Wanneer je onder een verzwaringsdeken ligt, voel je extra druk op jouw lichaam. En deze druk zorgt ervoor dat je als het ware wordt ‘geknuffeld’ door de deken. Dit knuffelige effect geeft jou het gevoel alsof je wordt ingebakerd en dat zorgt ervoor dat je jouw lichaam beter kunt ontspannen. En met een ontspannen lichaam kun jij sneller, beter en dieper in slaap komen. 

Het verschil met een gewone deken

Je raadt het vast al, maar het grote verschil tussen een ‘gewone’ deken en een verzwaringsdeken is natuurlijk het gewicht. Terwijl een verzwaringsdeken een gewicht kan aantikken tussen de zes en tien kilo, is een gewone deken vaak stukken lichter.  Dit komt door het materiaal dat wordt gebruikt. Zoals net al werd benoemd is een zwaartedeken voorzien van een andere vulling dan een gewone deken. Waar een gewone deken meestal gevuld is met dons, watten of polyester, is een verzwaringsdeken gevuld met zwaar materiaal zoals glaszand. Bovendien zullen de effecten ook behoorlijk verschillen: een verzwaringsdeken kan namelijk een heel ander effect hebben op jouw nachtrust, wat een gewone deken wellicht niet kan bieden.

Ontdek de voordelen

Het werd net al kort benoemd dat een verzwaringsdeken extra druk op jouw lichaam kan uitvoeren, waardoor je dankzij het knuffelige effect beter in slaap kunt komen. Dit is een groot voordeel, want iedereen heeft baat bij een goede nachtrust. En met een goede nachtrust kun jij je weer beter functioneren overdag en heb je een verbeterde concentratie. Bovendien zul je zo minder stress en angst ervaren. Daarnaast zul je niet alleen beter in slaap komen, je zult ook beter kunnen doorslapen. En dat klinkt natuurlijk als muziek in de oren voor de slechte slaper. Redenen genoeg dus om zelf eens de voordelen van een verzwaarde deken te ontdekken!